De bästa metalalbumen 2019 (1-10) Bara Metals årslista – Topp Tio

År 2019 är i stort sett slut. Du minns filmen om Mayhem, och du borde minnas dessa album – de utsökta tio.

10. Kryptos: Afterburner

Indisk heavy metal. Från Indien. Som är heavy. Det är definitivt första gången i Bara Metals historia ett band från Indien hamnar topp tio.

9. Denial of God: The Hallow Mass

Danmark kan, inte bara spise stegt grisehud och spele døds, utan också göra black metal med grädde uppe i strupen.

 

LÄS OCKSÅ BÄSTA ALBUMEN 2019 PLATS 11-20

8. Gatecreeper: Deserted

Amerikans tung döds. Ungefär som att ligga med taket som täcke.

7. Tomb Mold: Planetary Clairvoyance

Kanadensarna nådde ut långt utanför de gamla vanliga fansen med Planetary Clairvoyance. Förståeligt.

6. Nile: Vile Nilotic Rites

Utan tvekan Niles bästa album sedan Annihilation of the Wicked. Det är förvånande hur bandet har revitaliserats av nya medlemmar, och inte bara stagnerat.

 

LÄS OCKSÅ BÄSTA ALBUMEN 2019 PLATS 21-30

5. Vltimas: Something wicked marches in

Nytt band med Evil D och som trve-stavar U med ett V? Det kan väl inte bli bra? Jo, det kan bli sjukt bra. Han sjunger stabilt men det är framförallt de fantastiska riffen av Rune “Blasphemer” Eriksen som lyfter detta album. Gitarristen överträffar sig själv låt efter låt.

4. Vastum: Orificial Purge

Ett av de mer intressanta banden just nu, både musikaliskt och textmässigt. Bara Metals intervju med Leila Abdul-Rauf visade upp en band som tänker och lever i nuet, och som vill säga något om vår samtid. Så som detta om låten Incel:

– I wrote the lyrics to Incel in 2012, having never heard of the underground right wing internet community even though I heard, years later, it was quite active at the time. Now many incels falsely believe this is an anthem written in their honor, that Vastum is identifying with them, and have LÄS HELA INTERVJUN HÄR

3. Mammoth Storm: Alruna

Det här albumet slog bokstavligen till som en överraskande snöstorm i Yosemite en vinterdag. Bra rakt igenom, med snygga ödesmättade slingor precis när det behövs. LÄS BARA METALS INTERVJU MED BANDET HÄR

2. Blood Incantation: Hidden History of the Human Race

Så klart. När man väl har satt på detta album är det svårt att byta till något annat. Det händer hela tiden någonting och i låten som fick representera tvåan är det egyptiska  mellanspelet särskilt svårt att inte gilla.

1. Cattle Decapitation: Death Atlas

Årets album. Det går inte att bortse från att Cattle Decapitation har släppt ett album som tar dem till toppen på death metal-skalan, och detta sker först nu, åtta album in i karriären, är imponerande. Sånt brukar ske inom spannet album ett – fyra.

Det finns väldigt mycket att säga om Death Atlas. Dels är alla låtar helt fantastiska. Dels är Travis Ryans sånginstaser bortom denna värld, han har ett så brett register, och den där gurglande häxan är bara en av dem, även om hon har fått mer och mer refrängutrymme. Någon skrev att Cattle Decapitation har turnerat så mycket och sett så ofta vad som går hem, att de har gjort ett album med bara saker som går hem. Och det är inget fel i det. Bandet tror på sin egen musik, och lyckas bara bättre och bättre pricka in bra döds utan att för den sakens skull låta mesiga, In Flames eller radiotörstande.

 

4 svar to “De bästa metalalbumen 2019 (1-10) Bara Metals årslista – Topp Tio”

 1. metal666blogRobban Says:

  https://metal666blog.wordpress.com/2019/12/11/arsbastalistan-2019/

 2. Doktor Grovdase Says:

  Förstaplatsen heter dock Death Atlas.
  Bra lista f ö. Tack!

 3. Mellandagsrecension: BLOOD INCANTATION och RAISED FIST – Heavy MetAle Says:

  […] titeln är typ lika lång som låten. Spelar ingen roll, egentligen är det enklaste att säga som Bara Metal konstaterade: när man väl börjat lyssna på den här skivan är det svårt att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: