Exklusiv intervju – Mammoth Storm: ”Vi skapar något eget – bara tyngd och riff man hört förut är trist som nageltrång”

Slut på stiltjen.

promosepiamindre

Mammoth Storm har genom sitt andra fullängdsalbum Alruna släppt krossar-musik som garanterat kommer att ge eko på årslistorna nu i december. Bandet har en komplett line up sedan 2012 med Daniel Arvidsson [sång, bas], Emil Ahlman [trummor] och Christer Ström [gitarr] i sättningen. Musik klassas typ doom/stoner.

 Alruna har bandet lyckats skapa tung musik som hela tiden rör på sig och kontinuerligt förnyas – låt för låt. Det är genomtänkt och gediget. Mammoth Storm föredrar korta och tydliga låttitlar framför sju ord på latin och deras musik är lika rak på sak.

Ett sånt band vill man veta mer om. Bara Metal har intervjuat Emil Ahlman om allt relevant – namnet, figuren och soundet.

Till att börja med – vad är en “mammoth storm”?

– En Mammoth Storm är helt enkelt en överjävligt kall och skoningslös storm som begraver allt levande som kommer i dess väg. Det var vår lead gitarrist som lade namnet på minnet efter att ha hört det någonstans.

På era album tycker jag mig se samma figur återkomma på omslagen – vem är det? Och Varför?

– Vem och varför är faktiskt lite svårt att svara på men då det är jag som står bakom denna figur så kan jag ju i alla fall berätta hur den dök upp. Det var när jag satt på tåget med ett ritblock och hade lust att teckna. Minns inte om jag hade idén till denna figur redan innan eller om det bara skedde efterhand som teckningen växte fram, men den hamnade hursomhelst på omslaget till vårt första släpp: EPn Rite of Ascension [2014].

– Jag tecknar en hel del och ibland så får man till något som känns användbart. Just denna teckning kunde jag ta rakt av när jag gjorde resten av layouten till EPn. På Fornjot dyker den upp igen, på insidan av mittuppslaget på LPn och på avstånd i omslagsbilden, men då justerade jag utseendet en aning. På Alruna är placeringen mer central och nu känns det som om figuren har satt sig, så att säga. Vi bestämde väl för ett tag sedan att det kändes klyftigt att ha något som folk känner igen och förknippar oss med.

Har figuren något namn?

– Nej. Den har fortfarande inget namn faktiskt.  Jag tänker mig att personen bakom masken är en shaman som står i kontakt med naturen och har insikter om kosmos som överskrider det mänskliga medvetandets begränsningar.

Alruna är ett fantastiskt album. Vad var drivkraften bakom albumet? Och vad ville ni uppnå?

– Nu när man fått lite distans till plattan och låtarna känns det riktigt bra. Responsen har varit väldigt positiv och det är kul att många fattar grejen, även bland recensenter. Den största drivkraften har nog legat i utmaningen att få ihop ett nytt jäkligt bra album.

– Allt innan Fornjot gick väldigt snabbt, och vi gjorde ett par Europa-turnéer tätt inpå den plattan innan det blev dags att snickra på nytt material. Det hade alltså hunnit gå en del tid innan vi kom igång igen och samtidigt blev vi varse att Napalm, vårat förra bolag, inte var intresserade av att förlänga kontraktet. Det är väl en del av förklaringen till dröjsmålet mellan Fornjot och Alruna. En annan är att vi är mer utspridda nu och inte kan repa lika ofta som förr. När vi väl kom på fötter igen var det bara att köra och då var drivkraften, som sagt, att visa att vi fortfarande är att räkna med och att vi har mycket mer att ge.

Du nämner ”dröjsmålet mellan Fornjot och Alruna”. Så när skrev ni låtarna?

– Den ursprungliga tanken var väl egentligen att ha högst ett par år mellan plattorna, men när vi väl kom så långt att vi hade Alruna inspelad och mastrad var vi fortfarande utan nytt bolag. Tanken var att släppa plattan hösten 2018 men det tog lite tid att hitta en tillräckligt bra ny deal. Argonauta har dock varit helt suveräna att jobba med så nu känns det mycket bra på bolagsfronten måste jag säga.

Finns det någon rädsla för att göra mediokra låtar? Ett mediokert släpp som ingen bryr sig om – och som ni knappt själva gillar inom bandet?

– Nej, det gör det inte och jag tror att de andra i bandet känner likadant. Vi skulle inte släppa ifrån oss något som vi inte själva gillar. Däremot så är det viktigt för oss att våra låtar inte är några rip-offs på andra band, men den grejen handlar mer om integritet. Den där rädslan som frågan syftar på misstänker jag kan uppstå om man lever på sin musik och har slut på idéer?

Kanske det. Är Mammoth Storm ett enmansband med flera musiker, eller ett demokratisk band där alla jobbar och skriver lika mycket?

– Jag vill gärna se oss som ett demokratiskt band då vi alla bidrar med olika saker och har en lite outtalad men ändå rätt juste arbetsfördelning runt det som rör bandet. Sedan är det Daniel som har skrivit merparten av materialet på båda fullängdarna, men vi har inte nedskrivit i någon stadgar att det är så det ska vara. Det är helt enkelt han som varit mest produktiv. I början var det lite mer att vi satte ihop låtarna i repan och då blev arbetsprocessen per automatik mer demokratisk.

Hur kom det sig att detta album blev döpt till just Alruna? Och måste det finnas ett titelspår?

– Vi har varit eniga om att en tydlig albumtitel är att föredra. Sju ord på latin är inte vår grej utan vi vill hellre ha något enkelt men som ändå betyder något och sätter fantasin i rörelse. Att döpa ett album efter en låt är inte så dumt då man kan använda den låten som referens till hela albumet.

– När jag skrev texten till Alruna var arbetstiteln först ”Mandragorian Forest” då berättelsen handlar om en hel underjordisk skog av denna växt. När sedan låten var klar och vi började fundera på albumtitel kändes det som om ”Alruna” var mer gångbart av de skäl som jag redan nämnt.

Hela albumet är krossande massivt i ljud, men utan att tumma på riffen. Dessutom är varje låt långt ifrån lik de andra. Hur jobbar ni kring detta – variation, riff och tyngd? Och vad är grundbulten?

– Grundbulten är feta riff, men det är också viktigt för oss att skapa något eget som inte redan gjorts tusen gånger förut. Det finns tusentals band som låter tungt men bara tyngd och riff man hört förut är lika trist som nageltrång. Det känns bra när folk inser att vi faktiskt anstränger oss lite för att skapa variation och att låtarna är mer än ett sound.

– Sedan måste vi tacka Johan Ericson för hans insats med att spela in och mixa plattan. Soundet på Alruna är därför långt ifrån det komprimerade fuzz-stuket, det är råare och låter hårdare med en lite luftigare ljudbild, vilket är precis vad vi eftersökte.

Hur förklarar ni för en utomstående, till exempel en ljudtekniker på en spelning, hur Mammoth Storm ska låta?

– Loud as hell, lots of low ends, lots of reverb on vocals.

Ha ha! Glasklart. Ny fråga. En fråga om doom och tålamod. Lokaltidningen VF skrev om era låtar ”Ett upplägg som sällan bäddar för aktiv lyssning”. Håller ni med om det? Kärvs det en speciell lyssnare som har tålamod för att ta till sig doom och Mammoth Storm?

– Nja, det första påståendet håller jag inte med om men där är jag heller inte riktigt säker på vad skribenten menar. Menas det att folk lätt tappar intresset om det händer för lite så kan jag förstå varför man skriver på det viset, men samtidigt kräver långsam musik just aktiv lyssning för att tillägnas på rätt sätt.

– Genren doom har vuxit under senare år eftersom musiken fyller ett behov av att stänga ute bruset och gå ner i tempo. För att det ska funka krävs det att man verkligen går in i musiken.

Ni spelade en vecka efter terroristattackerna i Paris – hur kändes det?

– Nej, vi spelade en vecka innan.

Okej. Sorry.

– Hursomhelst. det kändes naturligtvis lite extra nära när man hörde på nyheterna vad som hänt. Nu spelade vi på ett annat ställe men ändå. Spelningen gick bara fint och på nästa vända spelade vi inte i Paris även om vi hade ett par gig i Frankrike då med. Man får försöka att inte tänka för mycket på sånt för man kan bli paranoid för mindre och det är ju rädsla som driver på den tråkiga politiska utvecklingen tyvärr. Kreativitet och gemenskap är bättre saker att fokusera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: