Exklusiv intervju – Heavydeath: ”Det händer att låtar spelas in i flera versioner”

INTERVJU I

hd-nicklas2015

Heavydeath har officiellt gett ut fler releaser på ett år än vad ett normalt band ger ut på tio år. Förutom åtta stycken demos är det en EP, en singel, en kompilation och nu äntligen – ett album (Svart records).

Till detta är musiken riktigt bra. Riktigt ruskigt bra till och med.  Bara Metal var nyfiken, Nicklas Rudolfsson [sång, gitarr] svarade artigt men självklart även tufft. Och nej, vi frågade inget om namnet, men vi dömer inte heller boken efter omslag – Bara Metal går på innehåll. Och Heavydeath krossar betong. Albumet Sleepwalker, som släpptes i mars, måste ni höra!

När jag ser er diskografi på Metal Archives blir jag lika förbryllad som imponerad. Berätta varför ni har gett ut så mycket!

– Det blev en hel del demo-inspelningar under vinter, vår och sommar 2013-2014. Nästan alla dessa inspelningar har numera blivit utgivna digitalt och flertal på kassett.

– Några av inspelningarna har också hamnat på olika samlingsutgåvor. Varför? ja det blev bara så. Nästan alla sessioner i replokalen har blivit inspelade. Men det var inte planerat från början att allt skulle släppas. Flertal låtar och inspelningar har jag inte alls varit direkt förtjust i från början men när basisten Johan har mixat och mastrat materialet samt övertygat mig om att det låter såpass bra att det borde släppas som demo, så har det bara rullat på så att säga.

Hur många av era släpp under 2014 har fysiskt format? Och går att få tag i?

– Vi har själva släppt några fåtal utgåvor på kassett av de tidigaste inspelningarna. Sen har Caligari Records släppt fem kassetter. Jag tror att alla kassetter är slutsålda utom senaste släppet från Caligari Solus in Mortem/Futility and Death som det finns några ex kvar av.

– Inom kort släpps också två samlingsskivor, A Long Obscure Trip som LP [DEMO III och IV] samt Flames of Heavy Doom som CD. Den sista är en samling med utvalda låtar från DEMO I-IV.

Och de som bara finns digitalt, finns de på er bandcampsida eller Youtube eller Spotify liknande? 

– Merparten av alla inspelningar som är släppta finns på vår bandcampsida. Sen finns det ett gäng låtar på Spotify, Youtube, iTunes och så vidare.

De låtar som finns på demo enligt Metal Archives, är de inkluderade på EPn They had no names eller albumet Sleepwalker?

– EP:n ”They Had No Names” är från början släppt som ett mini-album på kassett av Caligari Records och inspelningarna är tagna från DEMO VI och VII. Kassetten släpptes innan vi valde att lägga upp de demosarna, alltså VI och VII, på vår bandcamp-sida.

heavydeath-eternal-sleepwalker-lp..och Sleepwalker då?

– Ja, det albumet innehåller några återinspelade gamla låtar som tidigare funnits med på demos. Exempelvis titelspåret. Alla låtarna kom inte med på plattan för resten, så det är möjligt att vi färdigställer överblivet material från album-sessionen förra sommaren vid senare tillfälle.

Ni spelar alltså in samma låtar igen?

– Ja, det händer att låtar spelas in i flera versioner. Så kan det säkert bli i framtiden också, att vi väljer att plocka upp några äldre låtar för återinspelning om vi tycker att det gör låten bättre. Annars är det ingen idé.

– Just nu spånar vi på idéer till album nummer två och på nuvarande skiss så finns det med en låt från DEMO I i ny tappning. Men vi får se vad som händer. Vi har ju precis släppt debutalbumet på Svart så det är ingen brådska att spela in just nu.

Jag har lyssnat en hel del på Sleepwalker, och det är otroligt bra. Varför är ni så bra?

– Tack! Vi gör ju allt väldigt enkelt och avskalat när vi skriver musik och spelar in, kanske är det det som gör att det blir bra att lyssna på? Vad vet jag? Sen så har vi ingen direkt stil som vi håller oss till även om det är inom världen vad man kan kalla doom och death metal. Vi känner oss inte bundna mer än att vi försöker spela det vi gillar att spela och inte krångla till det.

Med tanke på medlemmarnas historia – vad vore Heavydeath om ni tre inte hade haft så mycket gemensamt från tidigare band, så som Runemagick?

– Spår av vår tidigare historia finns säkerligen med i Heavydeath. Men vi ser det inte som en fortsättning på Runemagick. Heavydeath står på egna ben även om jag skriver merparten av musiken vilket jag också gjorde till Runemagick. Samt att vi kompletterar varandra speciellt i replokalen och vid inspelning. Vi är som tre meteoriter som flyger ihop och tillsammans krossar vi hårt.

Bortom musiken. Er logga innehåller en fladdermus, och ni sällar er till en stor grupp band med samma djur i loggan. Berätta om uppkomsten. Vill ni uppnå nån form av enkel old school-känsla?

– Ja, det blev några slags vingar samt på en version en skrumpen skalle ihop med vingarna. Vi har haft flera loggor men de vi använt mest har vingar. Vingarna kom till för jag tyckte loggan såg lite tom ut och då råkade det bli just vingar. Inte originellt för fem öre men va fan. Får se om vingarna stannar kvar i loggan i framtiden, men nu har vi änna vant oss vid hur den ser ut. Loggan innan dess kändes lite för mycket 70-tal och stoner.

Till sist – enligt Metal Archives finns det ingen ”Demo V” – vad beror det på? 

– Jo då. Komplett diskografi med bra information rakt från källan så att säga finns på vår hemsida. Där kan man också läsa en liten historia om DEMO V, The Broken, som den heter, vilket är en passande titel eftersom virvelskinnet gick sönder under inspelningen. Därav låter inspelningen lite skum kan man säga eftersom trummisen efter första låten började slå på en puka som alternativ virvel resterande delen av sessionen. Låter inte speciellt bra.

– Men första låten Flames of Heavy Doom låter ganska okej, så den kommer faktiskt med på samlings CD:n med samma namn som släpps inom kort av ett bolag som heter Blackrypt Productions.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: