Bästa albumen 2022 (plats 20-11) Bara Metals årslista

2022 var året då covid släppte taget och festivaler och spelningar kom tillbaka. Pantera återuppstod, Testament körde svängdörr på trummorna genom att säga hej då (igen) till Gene Hoglan och säga hej (igen) till Dave Lombardo. At the Gates drabbades av en egen David Ellefson-skandal, The Sword la ned svärdet och en hel del band ägnade sig åt det band ska ägna sig åt – gav ut album.

Här är Bara Metals bästa album för 2022 – plats 20-11:

20. Sacrilega – The Arcana Spear

Kalifornien bygger upp en spännande arsenal av nyare death metal-band att hålla ögonen på; Vastum, Necrot och Sacrilega för att nämna några av dem.

19. Tome of the Unreplenished – Earthound

Cypriotiska black metal-band hamnar sällan på några AOTY-listor mig veterligen, men det är svårt att inte gilla det här bandet från Nicosia som blandar svart mull med klar himmel.

18. Deumus – Oyer and Terminer

Doom metal från Österrike som låter lika ungt som heavy metal a la 80-tal med framförallt en sångare som lyfter hela bandet.

17. Ataraxy – The Last Mirror

Spansk death metal som speglar mörker på ett utmärkt sätt. De snygga abrupt inspikade akustiska tonerna i låten Decline visar hur viktigt det är med kontraster inom metal.

16. Haunter – Discarnate Ails

Black metal, death metal och dissonans, allt i ett med fokus på det sistnämnda. Bara tre låtar kort, men ändå halvtimmen långt.

15. Autonoesis – Moon of foul Magics

Efter ett underligt val till introlåt faller bitarna bättre på plats när Autonoesis drar igång sin blackened death metal som präglas av hög hastighet, riffande och Vektor. Lyssna på Raise the Dead för full insyn i magin.

14. Negative Plane – The Pact…

Det är förvånande hur tillgängligt och lättlyssnat detta konceptalbum är. Med ett namn som Nameless Void förväntar man sig mer motstånd vid en första lyssning, särskilt som det har gått elva år sedan senaste och utmärkta albumet Stained Glass Revelations. Gillar du att hänga med från början, då är detta ditt album. Börja från låt 1.

13. Sedimentum – Suppuration Morphogénésiaque

Precis som Autonoesis är Sedimentum ett band från Kanada. Kvartetten uppbringar känslan av att lyssna på ett träskmonsters vardag. Det bubblar fram sänkta riff genom den grumliga tjocka ytan, och det är bra rakt igenom.

12. Graceless – Chants from Purgatory

När man sätter ihop en årslista över alla timmars lyssning man har gjort för att hitta ny bra musik att lyssna på de kommande åren är det först på plats nummer femton som det börjar tajta till ordentligt. Nederländska Graceless är ett band jag har lyssnat mycket på sedan de släppte sitt tredje album Chants from Purgatory. Skön death metal att ha i hörlurarna vad du än sysslar med – laga mat, springa, dricka öl. Hade det inte varit för att bandet drar ned på tempot lite för ofta och för mycket för min smak skulle Graceless hamnat högre upp. Men vem bryr sig? Chants from Purgatory kommer jag att gå tillbaka till ofta för att plocka ut russinen. Lyssna på The Gates of the Gallows för att fatta gunget.

11. Megadeth – The Sick, The Dying, the Dead

En låt gör ingen sommar men med Megadeths senaste album är det nästan så. Mission to Mars – lika älskad som avskydd, hos mig mycket älskad. Vilken låt! Sådan humor! Tillsammans med Soldier On är de två albumets absolut bästa låtar. Men det finns fler låtar att upptäcka när man väl fördjupar sig. Megadeth – det enda av The Big Four som kan skapa bra samtida thrash metal.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: