De absolut bästa albumen 2021 (plats 1-10) Bara Metals årslista

2021. Ett år hela mänskligheten kommer ihåg för de tre M:en – Munskydd, mutation och metal.

Här är Bara Metals allra bästa album för 2021, de album vi har gett mest tid – plats 1-10. Du hittar plats 30-21 här, och plats 20-11 här.

10. Darkthrone – Eternal Hails……

Gammal är äldst. Detta album – sjukt snyggt omslag – har gått varmt detta år, inte minst Hate Cloak som får mig att vilja spela gitarr igen. Men det är inte en låt som utgör detta album, duon har fått till en jämn platta med många bra låtar, där det mystiska outrot i låten om svenska Uppåkra är den perfekta glasyren på den perfekta tårtan. Sångaren……

10 igen. Sarke – Allsighr

……Nocturno Culto har dessutom två album på denna topplista och får dela tionde platsen med sig själv. Hans insatser på Sarkes album Allsighr håller samma klass som på Darkthrones album. Sarke som band håller för övrigt alltid hög klass (bandet har släppt många bra låtar genom åren), men detta tycker jag är det mest kompletta släppet sedan Oldarhian.

9. Carcass – Torn Arteries

Vilket album Carcass fick till! Den som tror att ett band bara lyckas släppa  när medlemmarna är i tjugoårsåldern inom spannet första till tredje albumet tror fel. Jag har verkligen inget emot när bandet saktar ned och infriar lusten att headbanga eller hamra med näven i luften, så som i Dance of Ixtab och Eleanor Rigor Mortis. Tänk om Metallica kunde få lite av den här geisten i sin musik?

8. Frozen Soul – Crypt of Ice

Jag är väl medveten om att somliga tycker att Century Media ska vara sista utposten för ett tuffare band, inte första bolaget i karriären, och att bolaget i sig skulle antyda på slätstruket, lättillgängligt och smaken av hallonbåtar. På Metal Archives har bandet totalsågats i flera recensioner, mest för att det är inne att dissa bandet. Men alla har fel, och Frozen Soul bevisar det. Detta är bra, och bandets fäbless för is och kyla ger en extra snygg dimension till musiken, vilken även märks i riffandet, och vem kan inte falla för introt till Arctic Stranglehold? Läs intervjun med bandet här.

7. Galvanizer – Prying Sight of Imperception

Hederlig händelserik finsk dödsmetall utan krusiduller som ofta flyter fram friktionsfritt, som att köra på ny asfalt. Bandet hade mängder av förbokade livespelningar under 2020 som fick ställas in, så vad kan vara bättre än att lägga den ofrivilligt vunna tiden på att förfina ett albumsläpp?

6. Cerebral Rot – Excretion of Mortality

Jag vet inte vad som skönast – att gräva ned sig själv i varm lite lätt fuktad mull en midsommarmorgon i en bilkyrkogård, eller lyssna på Cerebral Rot. Jag menar, båda två ger samma jordiga, rostiga känsla. Lägg dessutom till att det låter som en alien som sjunger, så ja, hur kan man inte gilla detta?

5. Hooded Menace – The Tritonus Bell

Wow! Hooded Manace har skruvat upp tempot sedan jag blev varse om dem 2012, och dessutom förfinat riffen. Det gör att ett album med Hooded Menace 2021 går snabbare att upptäcka storheten i än vad man är van vid, men i min värld är inte det en nackdel. Vi pratar inte om ett band som siktar mot catchiness, utan om ett band som ger sparsmakat ett ansikte, dock alltid huva. Favoritlåt: Blooded Ornaments

4. Herzel ­– Le Dernier Rempart

Fransk epic heavy metal. På franska. Man kan ju tro att detta skulle vara det snobbiga fina inslaget på den här listan, men Herzel är så klart med för att det är ett av de epic heavy metal-band jag har lyckats snöa in på under 2021, tillsammans med Megaton Sword och Eternal Champion. Herzel står dock helt på egna ben, sångarens rensång får en snygg twist med franskan, och bandets flört med folkmusik, och medeltida instrument hämtade från sin lilla franska region, gör att detta är bland det bästa som har släppts 2021. Favoritlåt: Maîtres de l’océan? La Flamme? Nej, instrumentala Le Dernier Rempart får mig att vilja dricka öl, dansa och göra bort mig. En perfekt dag under medeltiden med andra ord.

3. Steel Bearing Hand – Slay in Hell

I Conan-filmen från 1982 får Conan frågan vad som är bäst i livet. Hans svar är klassiskt: ”To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.” Alla bör kunna slänga fram det där svaret när frågan dyker upp. Och det var precis vad Steel Bearing Hand gjorde när Bara Metal intervjuade bandet; What is best in Life? Steel Bearing Hand svarade utan att blinka: “To crush all pretenders, see them cut their hair, and hear their lamentations on the internet.”

Läs hela intervjun här, och leta upp fantastiska låten Tombspawn om du vill snabbupptäcka detta band. 

2. Suffering Hour – The Cyclic Reckoning

Få band lyckas mejsla ut en väldigt säregen och unik stil i en genre som, vi kan väl medge det, väldigt gärna går i samma gamla hjulspår. Bölzer har gjort det, och Suffering Hour har gjort det. I båda fallen för att gitarristerna använder hela halsen och alla strängar i sitt riffskapande. Båda banden är minimalistiska i antal, Suffering Hour är en trio, och har en ensam gitarrist med fria händer som slipper visa kompgitarristen hur en låt ska spelas. Det kanske är den typen av individualism som krävs för att våga bli så här icke-konventionell på sitt instrument? Hur som helst, Suffering Hour har släppt ett otroligt bra album som jag har återkommit till under hela året, detta är en konstart utanför det vanliga, just för att det är så gitarrdrivet av en gitarrist som kan skapa musik bortom bortom.

1. Worm – Foreverglade

Årets etta. Floridabandet Worm bygger upp atmosfär låt efter låt och når i fjärde spåret toppen på ett album som tål många många lyssningar. Worm var en gång i tiden ett enmansband, men är numer en trio. Bandet har också gått från black metal via funeral doom och vidare till att foga mer döds till musiken, vilket jag tycker har utnyttjats perfekt på Foreverglade.

I en No clean singing-intervju har bandets grundare Funeralslaughter berättat att bandet är tydligt inspirerat av flera äldre band – och räknar upp minst femton varav Disembowelment är ett av dem. Det är härligt med musiker som creddar och hyllar sina idoler, som inte försöker framhäva sig själva som unika. Lyssna på Foreverglade nästa gång du vandrar på spångarna på närmsta myr, det kommer garanterat ge dig den perfekta musikupplevesen, från ett band som just inspireras av träsken i sin hemstat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: