Bästa albumen 2021 (plats 11-20) Bara Metals årslista

2021. Vaccin. Enough said. Spelningar kom tillbaka, och bra många bra album släpptes. För första delen, plats 21-30, gå hit.

Här är Bara Metals bästa album för 2021 – plats 20-11:

20. Cadaveric Fumes – Echoing Chambers of Soul

Franska Cadaveric Fumes har funnits sedan 2011, släppt en del EP och splittar. I år kom deras debut packad med fantastisk rovlysten fransk dödsmetall som bandet har drömt och längtat fram i fem års tid – och därmed går Cadaveric Fumes även i graven. Så synd.

19. Hulder – Godslastering: Hymns of a Forlorn Peasantry

Belgisk black metal från Portland som tål att lyssnas på om och om igen, nya saker att upptäcka och favoritställen att komma tillbaka till. Bästa låten? Creature of Demonic Majesty. Tid: 3:33.

18. Aorlhac – Pierres Brûlées

Vem kan få nog av riktigt bra black metal från Frankrike på franska? Svar: de flesta som inte följer barametal.se – men om du följer den här musiksidan är chansen stor att du går igång på metal som både är desperat och rå samt smäktande och atmosfärisk på samma gång, där man kan höra att sångarens ögonglober rullar in i skallen när han formar sin klagan.

17. Stormkeep – Tales of Othertime

Stormkeeps debut tog de flesta med storm när det släpptes i mitten av november, och det är inte menat som en ordvits. Den som kikar lite nogrannare på bandet märker att Blood Incantation har ett finger med i spelet, denna gång i form av trummisen Isaac Faulk – Blood Incantation kan tydligen inte göra några fel just nu. Stormkeeps melodiska black metal har inslag av dungeon synth, vilket livar upp ett redan väldigt händelserikt album.

16. Dordeduh – Har

Hi-dordeduh-ho neighbor! Det är svårt att inte tänka på Ned Flanders när man hör det underliga namnet, men på rumänska ska dor de duh tydligen betyda en längtan efter själen eller anden. Namnet faller på plats när man förstår att Dordeduh spelar atmosfärisk folk black metal – och som de gör det! Varenda låt får snabbt ett eget liv och man utropar ”ja, nu är det den!” så fort ett nytt spår kommer. Bandet har dessutom fått till en hit i låten Descant (en låt som lätt skulle kunna dyka upp i Eurovision om den var kortare).

15. Sijjin – Sumerian Promises

Sijjin framstår som ett sidoprojekt, men eftersom Malte Gericke inte längre driver Necros Christos (vilket är synd) så kan vi hoppas att Sijjin får 100 % uppmärksamhet (vilket är bra). Demon lovade gott, och när nu debuten är här så går det bara att konstatera att Sijjin är ett band värt att hålla ögonen på.

14. Unto Others – Strenght

Uhhu! Det kanske är dumt att avslöja att förra albumet Mana var bättre än vad detta är, men tyvärr är det så. Å andra sidan är detta album så pass bra att det är enkelt att återkomma till det lite nu och då när man behöver vila från black och death metal. Förresten, två lustiga saker: Missa inte thrashintrot i Heroin. Och vid det här laget vet du väl att utropet ”uhhu” är Unto Others signum?

13. Old Nick – A New Generation of Vampiric Conspiracies

Old Nick. Älska eller hata. Det här black metal-bandet är så klart ett plojband, men låtarna är så snygga och välgjorda att det inte går att avfärda bandet, särskilt inte när de blandar in dungeon synth och livar upp din vardag med låttitlar som Blood Moon Rising, I Built a Witches House for Her och !Fuck 17th Century!! (My Heart Is in the Dark Ages).

12. Phrenelith – Chimaera

Så mycket som händer, så mycket döds, så mycket av mycket. Phreneliths album Chimaera är pinfärskt när denna lista skrivs, och med många fler lyssningar lär den klättra vad gäller uppskattning. Favoritlåt idag: Gorgonhead.

11. Spectral Wound – A Diabolic Thirst

Ja, herregud, vem har inte en djävulsk törst – efter öl. Men det gäller att balansera det goda med det onda, precis som Spectral Wound gör, detta fantastiska band som har hur många lyssningar som helst på Spotify, men ändå, tyvärr, har en liten liten detalj som hela tiden stör mig – sången påminner för mycket om julafton 15:00. Spectral Wound lär toppa många listor i år, och det är inte att undra på, riffen är så genomarbetade och träffar så rakt in i lyssnaren att det inte går att inte gilla dessa kanadensare. Trots detaljen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: