Bilda: ”Just nu har vi en värderingskonflikt kring detta arrangemang” – texter från Dimmu Borgir orsak till avbokningen

Bildas kommunikationschef förklarar.

Studieförbundet Bilda har avbokat en serie föreläsningar med basisten Victor Brandt och trummisen Daray Brzozowski, båda aktiva i Dimmu Borgir som live-musiker, något som Club Deströyer var först ut med att berätta. Bara Metal har ställt några frågor till Bildas kommunikationschef Maria Ekelund.

Stämmer uppgifterna?

– Det stämmer att en planerad föreläsningsturné har väckt reaktioner, inte på grund av arrangemangets utformning utan på grund av kopplingen till vissa låttexter som uttrycker hot och förakt mot kristna och kyrkor. Det stämmer också att vi i rådande läge inte planerar att genomföra arrangemanget.

Hur många föreläsningar rör det sig om?

– Föreläsningsturnén, som från början ställdes in på grund av pandemin, var planerad att genomföras i tre av Bildas sex regioner med föreläsningar i sju kommuner.

Varför gör ni på detta sätt?

– Bilda är ett studieförbund med stor bredd och mångfald. Vi vill verka i mångfald och tror på möten över gränser, men det gör också att värderingskonflikter ibland uppstår. Just nu har vi en värderingskonflikt kring detta arrangemang.

– Bildas ledning har förståelse både för de som försvarar och förklarar det aktuella arrangemanget utifrån dess folkbildningsmässiga upplägg och musikaliska kvalitet och de som ifrågasätter arrangemanget utifrån att de känner sig kränkta av vissa av de låttexter som har gått att hitta kopplat till arrangemanget via Bildas webbsida.

– Med hänsyn till hur komplex frågan är, med olika upplevelser och bedömningar, kommer vi inte att planera för att genomföra arrangemanget i rådande läge. Vi kommer att fördjupa interna samtalen om hur vi kan rymma den mångfald av bildning och kultur som är Bilda och samtidig vara trygga med hur vi talar om och hanterar gränserna för vad vi kan göra och hur. Utifrån de samtal som ska föras tar vi beslut om framtida arrangemang och hur de ska utformas. 

Vilka är det som har känt sig kränkta? Det talas om Katolska kyrkan?

– Det är flera personer inom Bilda som har upplevt att de är kränkta, inte enbart representanter för vår katolska medlemsorganisation utan även andra. Beslutet om att i rådande läge inte genomföra arrangemanget har fattats av verksamhetens chefer i de berörda regionerna utifrån reaktioner och samtal som har förts.

Vilket bands texter rör det sig om?

– Det handlar om vissa låttexter från bandet Dimmu Borgir, som har gått att hitta via Bildas hemsida i anslutning till arrangemanget.

Vad skulle föreläsningarna handla om? 

– De två musikerna skulle dela med sig av sina erfarenheter av musikbranschen, praktiska tips och tekniker. De skulle också dela med sig av sin egen resa från pojkrummet till internationella musikscener samt framföra ett par låtar vid varje tillfälle.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: