Nirvana och barnporr – sista desperat försök att få del av pengarna

Now, they must mind.

Igår kablades nyheten ut. Spencer Elden, den nakna bebisen på Nirvanas omslag Nevermind, stämmer de före detta medlemmarna i bandet, inklusive Courtney Love, och flera andra ansvariga på 150 000 dollar var. Anledningen? Han utnyttjades sexuellt genom bilden, som han menar framställer honom som ett offer för barnpornografi.

Ingen skulle så klart förstå att det är Spencer Elden på bilderna idag, om det inte vore för att han då och då ställer upp på flera intervjuer och olika mediajippon – två gånger om har han gjort om omslaget, först som tioåring, senare som vuxen. Han har också genom åren beklagat sig över att det är just han på omslaget och särskilt fokuserat på det jobbiga i att han är naken på fotot. Han har även tatuerat albumtiteln på bröstet. Han är helt enkelt ganska kluven till sin roll i musikhistorien.

Förmodligen har han känt sig snuvad på stora pengar. Nirvana med skivbolag och all personal runt om kunde långt innan denna stämning ha satt sig ned med honom och kommit överens om en summa retroaktivt. När fotot togs lär hans föräldrar ha fått 200 dollar, vilket kan sägas är rimligt för något som säkert bara tog under timmen att fotografera. I efterhand visade sig bilden hamna på ett album som sålde i över 30 miljoner exemplar.

Spencer Elden och hans advokater tror nog inte att de kan vinna detta. De vill göra upp innan fallet går till domstol, och kanske har tidigare försök från Spencer Elden att sko sig på vad hans föräldrar ställde upp på inte resulterat i pengar. Så nu tar han till storsläggan. Nu måste han få svar från Nirvana-lägret. En lustig effekt av allt detta – i förlängningen skulle en fällande dom innebära att flera butiker världen över har sålt barnporr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: