KK Downing i pole position – trots allt

Inte så pjåkigt läge.

KK Downing lämnade, eller kände sig tvingad att lämna, Judas Priest år 2011. Ett drygt decennium senare har han fått blodad tand igen, om det beror på misslyckade kapitalinvesteringar i golfbanor eller ett återuppväckt intresse för heavy metal – vem vet? Han är tillbaka, men inte i Judas Priest. Istället har han startat sitt eget Judas Priest, och det finns en hel del i detta som talar till hans fördel. Till att börja med: Bandnamnet. En del tycker att KK’s Priest är osmakligt, eller fantasilöst. Det är ingendera. Det är ett perfekt namn på ett band som ska vara en fortsättning på Judas Priest, hur det bandet hade låtit om KK Downing var enda kvarvarande originalmedlem. KK Downing vill förmedla det, men utan att låta som ett billigt coverband döpt efter någon klassisk albumtitel i stil med Jugulator eller Defenders. KK’s Priest öppnar ögonen på folk.

Till detta är rekryteringen av Tim Ripper Owens ett genialiskt drag ur ett rent musikhistoriskt perspektiv. Det finns, så klart, ingen annan sångare på jorden som kan förknippas mer med Judas Priest är Ripper. Ni känner till hans historia, en gång i tiden ersatte han Rob Halford, men när Judas Priests hårdrock blev omodern och bandet körde fast idémässigt fick han sparken. Nu har det gått så pass lång tid att det känns naturligt och respektfullt att höra honom sjunga igen (vi bortser från pinsamma låten When the Eagle Cries och all indoktrinering från Jon Schaffer). 

I dagarna släppte KK’s Priest sin första singel, en habil hårdrockslåt som riffmässigt låter Judas Priest men inte så mycket mer. Lagom perfekt (men ljudeffekterna – Herregud!). Den låten, och kommande skivsläppet, krattar manegen åt KK’s Priest att boka in sig som ett givet band på 2022 års metalfestivaler. Bandet spelar förmodligen till 90 % Judas Priest-låtar live, och slänger in en eller två nya låtar för att hålla skenet uppe. En mycket billigare bokning, särskilt för de mindre festivalerna som inte har råd att boka in Judas Priest. KK’s Priest kan räkna med stort intresse kommande åren.

Rent musikaliskt, bort från business, har dock KK’s Priest en del att bevisa på kommande albumet. Judas Priests album från 2018, Firepower, var ett av det årets bästa (och mest överraskande) släpp. 

Albumet Sermons Of The Sinner släpps 20 augusti. Låtlistans titlar ser ganska förutsägbara ut, förutom Return Of The Sentinel – vad ska det antyda? 

01. Incarnation

02. Hellfire Thunderbolt

03. Sermons Of The Sinner

04. Sacerdote Y Diablo

05. Raise Your Fists

06. Brothers Of The Road

07. Metal Through And Through

08. Wild And Free

09. Hail For The Priest

10. Return Of The Sentinel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: