Darkthrone sjunger sång om mystisk svensk by

1000-årigt maktcentrum?

Produktiva Darkthrone har precis avslöjat att bandet släpper sin nittonde fullängdare, Eternal Hails…… med hela sex punkter efter titelorden, lika många punkter som Bathory hade på The Return…… så kulturarvet är väl omhändertaget.

Det sista spåret av de fem doomslånga låtarna är döpt till Lost Arcane City of Uppakra – alltså Uppåkra, som idag är en arkeolog-utgrävning i Skåne nära Lund, full av fynd från järnåldern.

Så vad var Uppåkra? Jo, enligt utgrävningens hemsida var det en järnåldersby som uppstod omkring 100-talet före Kristus, som växte till sig kom att bli en av de största bosättningarna Norra Europa. Uppåkra blev ett maktcentrum, tror man, och har som alla städer viss dramatik, med ”ett antal nedbrända hus och kvarlämnade kroppar, vissa av dem uppvisande skador som tyder på ond bråd död.” Men vi vet egentligen väldig lite om byn. Kanske är det därför som Darkthrone kallar den ”arcane” – hemlighetsfull (vilket för tankarna vidare till Spinal Taps intro till låten Stonehenge – inga övriga jämförelser!). Läs mer om Uppåkra på Wikipedia.

Tipstack till Isac Nordgren Jonasson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: