Efter tyska kuppen – svenska paleontologer har svårt att hitta nya hårdrocksnamn

Svensk besvikelse.

Minns ni rubrikerna när fossiler döptes till Kingnites Diamondi och Kalloprion Kilmisteri? Den tiden är förbi, till svenska paleontologers besvikelse. 

Måns Isaksson är ledsen. Inte för att han har lyckats finna tre tidigare helt okända mikrofossiler från musselkräftor, utan för att alla hårdrocksnamn numer är upptagna. Hans dröm om att fortsätta döpa fossiler efter sina hårdrocksidoler har gått om intet. En stor tysk utgrävning i Sachsen-Anhalt lyckades förra året gräva fram drygt 30 000 tidigare okända fossiler, och eftersom tyska paleontologer precis som svenska är galna i hårdrock, såg tyskarna till att namnge varenda fossil efter bandnamn och artistnamn på Metal Archives.

– Det är så ruttet, suckar Måns Isaksson. Asbra namn som Bambiraptus Watainia och Grandus Marduku är redan tagna. Qurtonus Bathorum hade passat perfekt till en av mina musselkräftor, men tyskarna har redan döpt en sabla ammonit från devon till det namnet. Sådant slös! 

Men det är inte helt kört för våra svenska paleontologer. Genom ett ödets nyck hade tyskarna missat fliken med ”past members” på Metal Archives. Därmed öppnades en dörr för Måns Isaksson och hans kollega Ali-Reza Mustaqbal. 

– Vi lyckades döpa en av musselkräftorna till Davidus Hulténium efter en kille som spelade gitarr i Grotesque i några månader runt 1988. Och en annan döpte vi efter nån före detta trummis i Dark Funeral på 90-talet. Minns inte hans namn. 

Den tredje fossilen blev dock en jackpot.

– Den lyckades vi döpa till Självaste Orvarites Säfströmdi tack vare hans tid i Entombed. Han är ju till och med en kändis! Där missade tyskarna allt sin chans, och det gläder mig. 

Davidus Hulténium, Självaste Orvarites Säfströmdi och den tredje fossila musselkräftan som har någon vag koppling till Dark Funeral (ej att förväxla med Darkmundigus Funeralis som tyskarna döpte en utdöd invasiv jätteräka till) kommer alla att ingå i en Sverige-turné, ”Fossils Rock!”, som drar igång så fort Covid-19-läget tillåter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: