Old Nick förändrar synen på black metal

På gott och on… dskefullt, så klart.

Old Nick har vänt hela black metal-scenen på ända. Vad ska man annars säga om ett svartmetallband som blandar black metal med datorspelsmusik, i stil med Atari och Amiga från 80-talet.

Det är som om det står ett Darkthrone-band i ena replokalen, med ultrabrusiga distar och viss nybörjarkänsla i ljudet, och ett plojigt, nördigt synthband i replokalen mittetmot, som drömmer om att göra Final Fantasy-musik, men låter som Gianna Sisters. Nåt sånt.

Bandet verkar dessiutom vara tämligen seriöst, men, utgår jag ifrån, med en viss glimt i ögat. Detta måste så klart höras, så är det första gången du stöter på Old Nick – Grattis! Vitryska Mora Prokaza var förra årets udda fågel för min del, i år är det Old Nick. Ljuv musik att varva allt annat med.

Under 2020 släppte Old Nick 14 släpp, vilket så klart är en liten varning, men A New Generation of Vampiric Conspiracies består av både ”repriser”, som bandet kallar det, och nya låtar. Och alla spår håller hög klass hela vägen. Det är musik fullt av skikt att skala av och nya hålor att upptäcka, och det pjuttiga, tokiga synthljudet (som många har fina barndomsminnen till) förändras ständigt i varje ny låt.

Bandet intervjuades av The Call of the Night, och svarade så här när det kommer till den humoristiska känsla som finns i materialet:

– Ja, vi skriver ibland vår musik med en skämtsam ton, jag gillar att tänka på Old Nick som den politiska karikatyren av black metal, en karikatyr av olika slag. Vi betonar bristerna och skapar vårt unika ljud. En recension på Bandcamp säger att vi är ”harlequinesque”. Så genialt! Färgstarka, överdrivna syntar, motorsågsgitarrer och lo-fi trummor. Old Nick driver med black metal samtidigt som vi dyrkar den.

Läs hela intervjun här. Skivbolaget Grimestone är ett DIY-bolag, därav bandcamp (?), och det sjukt snygga stilrena omslaget är skapat av Dylan Anderson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: