Intervju med Faidra: ”Det svåra är att hitta saker som bygger atmosfären”

”Ditt straff blir att…”

Faidra heter ett svenska black metal-band som släppte debutalbumet Six Voices Inside tidigt förra året. Bandet slog igenom stort via Youtube-kanlen Black Metal Promotion och slog lyssnarrekord många gånger om för 2020, kanske även för kanalen i stort. Bandets enda medlem vill vara anonym, men ställer gärna upp för en intervju.

Faidra har snart haft 375 000 visningar på Black Metal Promotion. Det utklassar alla andra band. Vad har du att säga om din popularitet?

– Med tanke på att ambitionen med projektet från början bara var att göra musiken för eget nöjes skull och möjligen lägga ut ett par låtar på nätet, så är det såklart väldigt kul att se. Det är ett otroligt stort antal lyssningar även på en sådan populär kanal som BMP, så man är fortfarande förvånad.

På samma kanal är det drygt 900 kommentarer. Försöker man som musiker läsa det där och dra lärdomar, eller suga åt sig beröm, eller blundar man för det?

– Jag försöker läsa det mesta och även svara på kommentarer. Allt hinner man inte med dock, men det är klart att man vill ta del av feedback från de som lyssnar.

Allt är så satans bra på Six Voices Inside– riff, sång, låtlängd, atmosfär och stämmor. Du måste själv känna att det blev sjukt bra.

– Jag är absolut nöjd med resultatet och framförallt responsen. Rent musikaliskt så är det inte något mästerverk för mig personligen och jag hoppas kunna göra något ännu bättre i framtiden både med musik, lyrik och atmosfär.

”Inte något mästerverk”? Men herregud, det är ju svinbra! Tycker du denna typ av black metal är lite för enkel att skapa?

– Det är ju inte direkt svårt rent tekniskt. Det svåra är att hitta saker som bygger atmosfären, veta när ett riff rullat för länge och så vidare.

Musiken är väldigt suggestiv, repetitiv och – midtempo. Är det detta som är ditt framgångsrecept?

– Det är absolut medvetet och nödvändigt för att försöka uppnå en hypnotiserande atmosfär. Blastbeats, tempobyten och varierande riff fungerar inte lika bra i det syftet.

Och det droppliknande synthljudet som präglar albumet. Är det inspirerat av Burzums Dunkelheit?

– Det är ett genuint försök till att återskapa just Dunkelheit-ljudet. Det består av en förvrängning av ett instrument och ett antal effekter. Jag tycker att Burzums synthljud är det som skapar atmosfären i Dunkelheit och det var en stor del i att jag började experimentera med min egen black metal. Det ljudet jag använder mig utav tillför ytterligare en dimension i den övergripande atmosfären.

Tog du inte en risk när du nyttjar Dunkelheit-ljudet så ofta och mycket? 

– Nja, det är inte direkt framträdande i musiken utan ligger mest i bakgrunden. Jag tänkte mer på det som ett signum.

Många anonyma musiker vill att musiken ska tala för sig själv. Samtidigt är 99, 9% av all musik skapad av icke-anonyma musiker. 

Är det för att du är förknippad med många andra band och musiker som du tror att ditt namn skulle hamna i vägen för musiken?

– En anledning till att jag är anonym är att jag vill att människor går via de rätta kanalerna när de vill ha kontakt och inte går via mina personliga kanaler. Jag håller också helst det personliga separat från musiken då det inte känns så viktigt vem jag är om det är musiken man är intresserad utav. 

Och mystiken som kommer med anonymitet? Vill du framhålla den?

– Mystiken och teorierna som uppstår är väl en annan aspekt som alltid är lite kul. 

Vad har du på gång för framtiden? 

– Nya idéer spelas in just nu, som förhoppningsvis leder till fullständiga låtar till nästa skiva. En kassett-version av Six Voices Insidekommer också att släppas under våren och nyligen släpptes en re-press av vinylen för den som inte hann med att säkra ett exemplar tidigare.

Vågar du, eller vill du, ändra konceptet inom Faidras ramar? Det är ju just detta som har prickat rätt hos oss lyssnare.

– Här har jag funderat mycket. Jag vill inte göra exakt samma sak igen och jag vill heller inte gå ifrån det som uppenbarligen fungerat bra. Midtempot och soundet kommer att överlag bestå, men jag kommer förmodligen att experimentera med fler saker för att bygga atmosfär.

Spela live? 

– Live-spelningar känns väldigt avlägset då Faidra är ett projekt bestående av bara mig själv. Men man vet aldrig. Rätt personer, rätt tidpunkt och rätt typ av gig kanske lurar ut mig på scenen i framtiden.

Är det munkkåpor som gäller i så fall? För att behålla mystiken? Och vad är rätt – en stor festival, eller en liten Sverige-turné? 

– Så långt har jag inte funderat. Jag har tidigare spelat i ett folkmusik-band där vi under en period hade bandet som vår huvudsakliga inkomst. Detta betydde, om jag minns rätt, ett snitt på runt 2,5 spelningar per vecka under ett år. Det handlade mest om krogar och pubar och jag ledsnade helt enkelt på att spela ute efter tio år med det bandet. Speciellt på den miljö vi uppträdde inom. Man kan väl säga att den tiden släckte behovet av att få komma ut och spela och jag är fullt nöjd med att skapa musik hemma i ensamhet.

– Så rätt typ av gig ser jag väl som något som gör det värt allt arbete som skulle krävas för att sätta ihop detta, samt att troligen också ta ledigt från jobb och vara borta från familj. Man får se i framtiden om något dyker upp och hur stort intresset från omvärlden är helt enkelt. 

Albumet heter Six voices insideoch innehåller sex låtar – är det en tanke bakom det?

– Detta är faktiskt en slump då titelspåret skrevs innan jag ens planerat att låta någon annan höra det. Att det vidare blev just sex spår handlar mer om en anpassning till antalet minuter på skivan.

Så vilka sex röster syftar du på? 

– De syftar till antalet röster inom Anneliese Michel; en ung flicka i Tyskland under 70-talet som genomgick en långvarig exorcism.

Ja, fy sjutton. Stackars människa. Du, jag ska erkänna en sak. Det tog mig nio månader in på pandemin innan jag upptäckte Faidra – vad är mitt straff?

– Ditt straff blir att bära hörlurar i nio månader med enbart Dunkelheit-dropp-ljudet på hög volym.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: