Minnesord över Lars-Göran Petrov: ”Få aldrig cancer”

Under hela hösten har det hängt ett papper med frågor på kylskåpet. Det var frågor till LG. Ifall han skulle orka. Jag hade mailat honom om det i augusti, till hans lustiga mailadress satanicdifare som jag först trodde var någon form av italienska, men som jag insåg stod för fotbollslaget han förmodligen gillade: DIF. 

Första gången jag såg LG Petrov live borde ha varit på fritidsgården i Kortedala, när han spelade med Nihilist. Han hade tidigare varit trummis i Morbid, men det var som sångare i Entombed, resterna av Nihilist, som gjorde honom till en av de största death metal-musikerna i världen. Albumen Left Hand Path (1990) och Wolverine Blues (1993) är mästerverk och milstolpar – så stor influens på de samtida och kommande banden, så många män och kvinnor som har lyssnat och älskat de låtarna. Första gången jag hörde dem var jag lika knäckt som lyrisk. Det var så bra att man som ung musiker kunde konstatera att man var ljusår ifrån vad detta band kunde skapa. Det var dessutom en fantastisk sångare. Så mycket vidunder i rösten. Ett vrålande monster med två stadiga ben på marken. Även när det var death’n roll svepte LG Petrov till musiken med så mycket kraft från avgrunden att det hela tiden kändes styggt.  

 LG Petrov var oerhört produktiv. Sedan han lämnade Entombed 2013 hann han spela in tre album med Entombed AD och lika många med Firespawn. De flesta musiker som debuterade på 80-talet brukar vara betydligt mindre flitiga. 

Sist jag såg honom och Entombed AD live var ihop med Abbath, Inquisition och Behemoth i Köpenhamn, på Amager Bio. Det gick bara att konstatera en sak när man såg LG le på scenen – sann glädje. Han måste ha älskat det där. 

Under hösten 2020 ramlade det in ett svar i mailboxen: 

”Ge mig en vecka. Trött o svag just nu. Nästa vecka? ::) 🤘🖤🤘”

Vi sköt upp det. Långt fram. Hans hälsa var viktigare än något annat. Men det blev ingen intervju. När vi väl pratade på telefon i december var LG supertrevlig, men orkade inte genomföra intervjun. Han sa dock något som etsade sig fast.

– Få aldrig cancer. 

LG Petrov dog den sjunde mars 2021, exakt ett år efter han stod på scen på Palatset i Linköping.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: