Intervju – Monolord: ”Att man kan bli skrämd av en liten tjej som pratar om miljön är ju bara stört”

Ester Segarra

Monolord har släppt sitt fjärde album No Comfort och lyckats skapa en stoner/doom metal som väcker starka känslor – både musikaliskt och textmässigt. Bara Metal fick en intervju med sångaren och gitarristen Thomas Jäger.

Ni är fyra album in i karriären och har samma lineup nu som 2013 – hur kommer det sig? De flesta band tappar alltid nån på vägen.

– Tja, jag vet inte hur jag ska förklara det riktigt. Vi har en öppen dialog och försöker lösa saker direkt istället för att hålla tyst. Kanske det är anledningen. En annan är att vi har pratat om vad vi vill och alla vill samma sak.

Har du ett exempel på det? När ni behövde lösa något ?

– Jag har inget konkret exempel, tyvärr, men vi pratar om det mesta för att slippa missförstånd eller annat onödigt.

No Comfort har ni för första gången en producent, Kim Gravander – varför?

– Vi var lite trötta på att spela in allt själva i replokalen och vi ville utvecklas, göra något annat än det gamla vanliga. Kim är medproducent på skivan och det var också hans studio vi spelade in i. Vi ville väl även att det skulle låta lite annorlunda och visst det är en chansning att byta miljö helt men det blev ju rätt bra.

Trötta på vad? Hålla koll på teknik och ljud?

– Trötta på att replokalen är så liten och att det är saker överallt. Det andra har vi egentligen inga problem med.

Och vad har Kim Gravander tillfört rent konkret som ni inte kunde göra själva? Kortare längd på albumet?

– Det handlar inte så mycket om vad vi kan eller inte kan göra, det var helt enkelt miljöbytet vi var ute efter och ett par nya öron som hör saker vi inte hör. Vi spelade faktiskt in en låt till men vi i bandet valde bort den lite för att den inte riktigt passade vibben som helhet.

Vilken låt har ni slipat mest på tills den satt?

– Det är nog Alone Together. Från början var den som en klassisk Monolord-låt men blev nästan lite för lik Larvae. Så efter ett rep satte jag mig hemma och arrade om allt, lade på akustisk gitarr och synth. Jag fick direkt Pink Floyd-vibbar och körde på det.

Är övriga i bandet med på det? Att du bara gör om en låt – som kanske någon annan i bandet gillar?

– Jag gjorde om den för att vi alla tre kände att något annat behövdes och eftersom det var jag som gjort låten och hade projektet med alla filer i datorn så blev det enklast så.

Är det du som skriver all musik? Du kommer till replokalen med en färdig låt? Eller hur skapar ni era låtar?

– Det är precis så. Jag gör det mesta och jag kommer med mer eller mindre färdiga låtar. När jag är klar så lägger jag upp det i vår dropbox så Mika och Esben kan lyssna och sen i repan så spelar vi igenom det och ser hur det känns. Ibland arrar vi om i repan, ibland är låten exakt som jag skrev den, ibland känner jag, eller någon annan, att den inte håller.

– Jag menar, bara för att jag har skrivit en låt så betyder det inte att jag är den som propsar på att den ska vara med. Ibland är det jag som tycker att en låt inte blev så bra medan Mika och Esben älskar den. Dear Lucifer är ett exempel på det.

På tal om Larvae som du nämnde nyss. Ni närapå avslutar låten med ett fantastiskt episkt vackert arrangemang, för att tvärt vid 08:13 påbörja årets elakaste och smutsigaste outro-riff. Hur gick det där till?

– Jag kände att låten inte riktigt var komplett. Den kändes nästan lite för fin i sin ursprungliga form så jag kände mig tvingad att lägga till något riktigt fläskigt och smutsigt i slutet.

Albumet heter No Comfort. Finns det ingen förtröstan?

– Texterna handlar om att förlora någon man älskar, om cancer, att överleva i en post-apokalyptisk värld och en hel del om religion. Ta Larvae som exempel, där ber en äldre kvinna på sin mans dödsbädd om att han ska få leva, men han dör. Istället för att stå rakryggad och släppa sargen och stå på egna ben så väljer hon att tro att gud bara testar hennes tro och med det blir den tron ännu starkare. Det är riktigt tröstlöst i mina ögon.

Jag gillar särskilt texten i just Larvae, och på slutet av texten dyker albumtitelns huvudord upp – ”comfort”. Riktar sig texten till en speciell människa?

– Nej. Den riktar sig inte till en speciell människa på det viset. Det är ju en kvinna som jag visualiserat i huvudet men det är ingen speciell person. Jag tänker oftast texter i bilder, som om det skulle vara en film. Det är kanske därför videon till The Last Leaf blev så bra.

– I låten No Comfort så är det mer om när allt kraschar. Riktigt tröstlöst om en värld efter nästa världskrig eller när alla naturkatastrofer slår till samtidigt eftersom vi behandlar jorden som skräp.

– Men som avslutning på den här frågan så är kärnan att ibland är man så ledsen eller så uppgiven att det känns som att det inte finns något i världen som kan trösta en. Det är den känslan vi delvis varit ute efter.

Det där med att ”vi behandlar jorden som skräp”. Jag förstår att ni själva tar klimatförändringen på stort allvar. Men varför sitter svenska män i vår ålder och hånar en tonåring eller de som värnar om klimatet?

– Ja, att man kan bli skrämd av en liten tjej som pratar om miljön är ju bara stört. Men det är väl samma män som röstar på SD, skriver med capslock i Facebookgrupper om dyr bensin och som tycker att om man visar känslor så är man bög.

– Jag har inte så mycket hat inom mig men de där människorna har jag inte mycket till övers för. Om man skulle leva som hon lär, så skulle det betyda att ganska många människor skulle behöva ändra sin livsstil och det verkar inte många vara beredda att göra.

Angående omslaget – när sprang ni på Alexander Fjelnseths målning med ugglan? På Bohusläns museum? Och vad var det som fick er att fastna för det?

– Mika såg den målningen, antagligen på det museet, ett bra tag före vi spelade in skivan. Sen kom den bilden upp på tapeten igen och vi insåg att den passade perfekt till skivans vibb och tema.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: