Death metals AC/DC – det är svårt att inte gilla Amon Amarth

Inte recension, men…

Amon Amarth. Älska eller skratta. Bandet har sedan länge växt ut till ett av Sveriges största melodeath-band, totalt trogna sin egen stil, viker aldrig någonsin från sina riffmönster eller från sina texter. Det är svårt att inte uppskatta något sådant. Ändå får Amon Amarth stå ut med ganska mycket spott och spe i stil med Dimmu Borgir. Eller ja, kanske inte riktigt så illa, men visst är det många elitister som rycker på näsan när Amon Amarth släpper ny musik.

Jag har lyssnat på nya albumet Berserker flertalet gånger, och även om det finns en del saker som suger, typ barnsligt enkla texter (bara folk som gillar att gå runt med sköldar kan gilla Shield Wall), ibland väl förutsägbara melodier (When once again…) och låtar som borde ha strukits av en modig producent (så som stora delar av sista tredjedelen) så finns det hela tiden en del höjdpunkter – här sammanfattade i en lista på fem saker som gör Berserker till ett album Amon Amarth kan vara stolta över:

  1. Hela Fefner’s Gold, men särskilt breaket vid 03:25
  2. Crack the Sky – bortse från refräng och dålig text. Introriffet är svårt att inte gilla
  3. Intro- och versriff till Shield Wall – allt som påminner om Alone in the Dark med Testament är bra.
  4. Episka Ironsides tremolo-melodi, med det fina svenska sångnumret (”Järnsida”) och rensången som bonus
  5. Johan Heggs sång. Man kan tro att han någon gång borde tröttna och låta blasé men icke – blod, svett och tårar varje gång

I övrigt är albumet puttrande småmys lite varstans och i de flesta av spåren, även om det också finns sömnpiller. Just de låtarna kommer att bidra till ljumna recensioner. The Beserker at Stamford Bridge drar inte bara ned tempot utan även intresset. Efter det får jag nog erkänna att det är svårt att hitta tillbaka in i albumet (lågmärket är Wings of Eagles) även om avslutande Into the Dark – med en personlig text hör och häpna – suger tillbaka lyssnaren.

Amon Amarth. Ni kan vara stolta över att återföda er själva gång på gång på gång. Men vad vet jag. Detta är inte en recension.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: