Nej, inga svarta hål ska döpas till Chris Cornell, och här är varför

Häromveckan dök det upp en vädjan, eller en uppmaning: ”Det nyligen upptäckta svarta hålet ska döpas efter Chris Cornell. Skriv under denna namninsamling!”

Tack, men nej tack.

First Image of a Black Hole

Det svarta hålet där ute i rymden ska inte döpas efter Chris Cornell. Faktum är att inga svarta hål ska döpas efter musiker eller fotbollsspelare eller skådespelare.

Oavsett hur känd Cornell än är eller hur tragisk hans bortgång än var eller hur många låtar han än skrev om Black Hole Sun, så skriver jag inte under en sådan namninsamling.

Det är helt enkelt lite för fantasilöst, navleskådande och kortsiktigt att döpa vetenskapliga upptäckter efter musik- och idrottsidoler som är aktuella just nu. Om tre, fyra hundra år är Cornell lika intressant som killen som spelade fiol på Wagners första konsert.

Detsamma gäller tyvärr även de fossiler som har blivit döpta efter rockstjärnor. Ni känner säkert till den fossilerade ringmasken från tidsperioden silur, Kingnites diamondi. Den fick oerhört mycket uppmärksamhet av media, och det var på sin tid fantasifullt, extremt nördigt och väldigt lustigt men tyvärr också långsiktigt ganska ointressant, lite pinsamt och framförallt navelskådande. Varför? Det handlade mer om media och publicitet än ett lämpligt namn. Och media svalde betet med hull och hår.

Idag finns mängder av fossiler döpta efter rockidoler, så som Kalloprion kilmisteri och Websteroprion armstrongi döpt bland annat efter basisten i Cannibal Corpse. Fenomenet har förvandlats till en parodi, och intresset för dessa fossiler är trots namnen tämligen lågt, med i stort sett bara tyska wikipedia som anser fossilerna värda sidor på uppslagsverket. Detta till trots finns det en utställning som pumpar vidare och som lever vidare endast tack vare de lustiga namnen, inte på grund av innehållet – närmast i tur att visa upp utställningen är Sweden Rock Festival denna sommar.

Jag tackar stjärnorna och främst tidigare vetenskapsmän att upptäcker som Tyrannosaurus Rex, Stegosaurus, Saturnus och Halleys komet inte döptes efter idoler, så vi slipper namn så som Bennyanderssonus Rieks, Nickelbackus, Beethovenus och Herreys komet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: