And justice at last – en upprättelse för medelålders-Metallica

Följande är ett gästinlägg av journalisten och Metallica-kunnaren Kristian Svensson.

30409_gPFAoPWu8PUwXgSp_15979

I ett inlägg nyligen hävdade Bara Metal att albumet …And Justice for All (1988) avslutade kapitlet med det genuina Metallica ”innan den tradiga eran tog över”. Det ligger givetvis en del i det, och bakgrunden med Master of Puppets som sista album med Cliff Burton på bas är förmodligen känd för alla som följer bloggen.

Men att helt bortse från bandet efter 1988 är inte bara att förenkla ur ett politiskt korrekt men ack så snävt perspektiv, utan också att gå miste om flera musikaliska fullträffar. Det är till och med snudd på naivt, för även om inte Metallica längre kan klassas som uppkäftigt thrash metal-band har mannarna levererat glimtar av briljans på flera album från nittiotalet och framåt.

Låt vara att detta är en sak man bäst talar tyst om, i alla fall om man vill behålla något mått av cred i renläriga kretsar. So be it. Jag tar en rivningskula för det medelålders Metallica som hånats av puritanerna lika mycket som det älskats av skivbolagsbossarna, och ger er:

Fem grymma låtar med Metallica, post-Justice

Until it sleeps – Load

Med albumet Load (1996) står det klart att Metallicas metamorfos till fullfjädrat topplisteband är fullbordad. Lanserad i ett konvolut med überstajlade bilder av Anton Corbijn var det många som inte ville eller ens kunde ta in att Load har ett riktigt gediget låtmaterial. Förstasingeln Until it Sleeps är en countryinfluerad rockrivare med tuggummiriff och sårigt textbudskap, helt för MTV-eran fast med Metallica-kvalitet.

The Outlaw Torn – Load
Load avslutas med en av mina personliga favoriter med bandet, genom alla tider. The Outlaw Torn är ett tiominuters epos i släptempo (kan vi en gång för alla glömma det här med thrash-band?) där kvartetten skapar en högeffektiv dynamik mellan vers och refräng, mellan det smäktande och det tunga. Hetfield sjunger om att tiden aldrig riktigt varit på hans sida. Vem kan inte identifiera sig med det? En kraftballad att falla tillbaka på vilken regnig senvinterdag som helst.

No Leaf Clover – S&M

1999 hade självförtroendet hos Hetfield och Ulrich nått den nivå då ett live-samarbete med San Franciscos symfoniorkester kändes som en bra idé. Sedermera skulle samma självförtroende ge oss Lulu, men det är en annan historia. I samband med albumet S&M släpptes två nya låtar, varav No Leaf Clover är ett av de starkare korten för det åldrande Metallica. Här gifter sig distade riff oväntat fint med stråkar, men vackrast är Hetfields röst som fram tills nu mognat som ett bättre vin.

My Apocalypse – Death Magnetic

St. Anger måste mer beskrivas som ett sammanbrott än ett musikaliskt alster. Under en tid var bandet uträknat och återkomsten med Death Magnetic (2008) var i detta perspektiv närmast magnifik, en chock även för de hårdaste hårdrockarna. I My Apocalypse kommer Metallica närmare sina rötter än de varit på decennier, och även närmare än de senare skulle komma (undantaget Hardwired). Fräsande gitarrer, smattrande dubbelkaggar. Ja, ett stenhårt Slayer-mangel, men med befriande Bay Area-vibbar.

Unforgiven – Svarta albumet

Och just ja, det svarta albumet (1991), det som faktiskt kan uppskattas av både gamla och nya fans. Själv anser jag att det inte är något som utmärker sig i katalogen, den där mellanmjölksthrashen som fick Gyllene Tider-fans att bli hårdrockare tilltalar mig inte, men med Unforgiven visar bandet ett styrkeprov på förmågan att hålla nere tempo utan att tappa styrsel. En perfekt balans mellan det kramgoa och det råa. Varianter på låtens tema återanvändes åtminstone en gång för mycket på Reload och Death Magnetic, men just här skapar Metallica formen för de mest minnesvärda stunderna post-Justice.

Kristian Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: