Polens egna Ghost-drama – en sammanfattning av bråket i Batushka

Ghost. Immortal. Gorgoroth. Entombed. Ratt. Queensrÿche. Samma skit igen och igen.

546258.jpg

Så du gillar Batushka? Vilket Batushka? Om du surfar in på bandets sida på Metal Archives du numer läsa att bandets status är varken ”active” eller ”on hold” utan ”disputed”. Ja, detta är det senaste tillskottet till metalvärldens många dramor. Bara Metal ska försöka sammanfatta skiten:

I december uppgav gitarristen Krzysztof ”Христофоръ” Drabikowski, via bandets Instagram, att han valt att avsluta samarbetet med sångaren Bartłomiej ”Варфоломей” Krysiuk eftersom denne försökt ta bandet Batushka ifrån honom. Han la till att sångaren på egen hand skulle fortsätta ge ut låtar under namnet Batushka, med egna musiker.

Okej. Sångaren sparkad. Och två Batushka? Eller heter det två Batushkor?

Allting tog en helt ny vändning när sångaren Bartłomiej dementerade allt som gitarristen Krzysztof hade skrivit. Han menade att det var gitarristen som hade fått sparken. Bartłomiej hotade sedan Krzysztof med rättegång om han inte lämnade över Instagram-kontot. Vilket han numer har gjort.

Vid det här laget har Bartłomiej, förmodligen i smyg, registrerat varumärket Batushka helt och hållet i sitt eget namn.

Batushka har sedan dess gått vidare, och i sångaren Bartłomiejs regi bokat in mängder av festivaler och spelningar, bland annat som förband till King Diamonds kommande Köpenhamnsspelning i augusti som annonserades idag.

Lite bakgrundshistoria. Batushka låg tidigare på Witching Hour Productions, som gav ut singeln Yekteníya VII i november 2015 samt albumet Litourgiya en månad senare. Och Witching Hour ägs och drivs av Bartłomiej.

Batushka ligger idag på Metal Blade Records sedan oktober 2018. Vem som ligger bakom det bytet vet jag inte, kanske är det Bartłomiej – i så fall är det hans version av Batushka som snart kommer att ge ut album via Metal Blade.

Bråket är uppenbarligen pengarelaterat eftersom bandet har lyckats nå en större publik som är beredd att betala lite mer än den sedvanliga hundralappen för undergroundband inom samma typ av genre.

Enligt en forumdebatt på Metal Archives är det gitarristen Krzysztof som har skrivit Batushkas musik på debutalbumet Litourgiya, det är han som har spelat in musiken i sin studio, och anlitat Bartłomiej för sång eftersom de var polare sedan sin tid ihop i bandet Hermh. Bartłomiej har tagit hand om merchförsäljning, samt bokning av bandet – och säkert lagt ut en del pengar på den påkostade scenshowen.

Så där är vi nu. gitarristen Krzysztof har förlorat bandmanet vars muisk och image han en gång skapade. Och han tänker ge ut ny musik. Samtidgt hävdar sångaren Bartłomiej att det är hans band, och ger snart ut musik i Batushkas namn samt bokar just nu spelning effter spelning för Batushkas – sin egen – del.

Vi väntar med spänning, eller med uppgivenhet, på nästa drag i detta drama. Till alla unga bandmedlemmar där ut: Kom ihåg att vara överens i bandet, folks, innan ni börjar dra in pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: