Metallicas sista bra låt – innan den tradiga eran tog över och stannade för gott

Let the beatings begin.

Metallica_-_...And_Justice_for_All_cover.jpg

Med tre fantastiska thrash metal-album under armen, ruffiga Kill’em All, thrashiga Ride the Lightning och genombrottet Master of Puppets, började Metallica en ny resa: från metalband till omtyckt rockband. Men än var thrashen och de fantastiska låtarnas era inte helt död.

Så vilken är Metallicas sista bra låt av den gamla thrash-eran, innan bandet helt och hållet övergav metal för rock- och blueslåtar som Ronnie på Load eller Sad but True på svarta albumet?

Till att börja med var Cliff Burton borta som låtskrivare och arrangör efter Master of Puppets, likaså fanns det inte heller kvar någonting att sno från Dave Mustaines riff-hink fylld till brädden av thrash. Sista bidraget därifrån lär vara något parti på Leper Messiah. Kirk Hammett hade släppt ifrån sig sitt sista Exodus-riff i introt till låten Master och Puppets. Kvar fanns bara nya idéer från Hetfield, Ulrich och Hammett. Newsted var bara en hired gun och inte att räkna med.

Betyder det att Metallicas sista bra låt av metal-dignitet finns på Master of Puppets? Som en serie låtar i rad – ja. Som en enstaka fulträffare – nej. Det finns en sista suck som gör sig hörd på …And Justice for All nämligen Harvester of Sorrow.

Det är inte mycket till thrashlåt, men all palm mute gör att headbanging-känslan hela tiden lever genom låten. Låten är hackig med dramatiska pauser, vilket är en del av den charmiga icke-kommersiella inställningen som fortfarande kunde prägla bandet 1988. Tempot kunde vara lite högre, men faktum är att låten riffmässigt är en syster till Welcome Home (Sanatarium), fast med en usel produktion och mix. Men låtmässigt är det och förblir Metallicas sista suck innan bandet började producera sämre låtar, och framför allt började skriva låtar riktade till en helt annan publik än den som föll för Ride The Lightning och Master of Puppets – Metallicas i särklass bästa album.

Metallicas sista fläktande thrash-riff på …And Justice for All finns dock inte att hitta i Harvester of Sorrow utan på spåret efteråt, när The Frayed Ends of Sanity går över till ett snabbt riff vid 04:00 ungefär.

Så lyssna och njut av Metallicas sista riktigt bra låt innan rumporna på killarna i bandet började sjunka ned mot låren, medan James Hetfield fortfarande hade thrashens långa hår i vägen för mikrofonen och Kirk Hammett inte piercade sig för att dra uppmärksamhet bort från sin wahwah: Harvester of Sorrow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: