Bojkotta Åkerlunds Lords of Chaos – men se den gärna för att skaffa dig en egen uppfattning

Jonas Åkerlunds film Lords of Chaos släppte nyligen en trailer. Filmen är baserad på en bok som i sin tur bygger på vad som ofta anses vara en beskrivning av den tidiga norska black metal-rörelsen med inslag som mord, mord, självmord och kyrkbränder.

Filmen har visats på flera filmfestivaler, men ingen svensk filmimportör har ännu köpt in filmen för biovisning i Sverige. Det mest troliga är att den hamnar på en streamingtjänst i stil med i-Tunes.

Filmen, och boken, har ratats och avvisats av de band den försöker skildra, främst av Mayhem och Varg Vikernes. Det har i sin tur lett till att den som är trve inom black metal-rörelsen säger och tycker att Lords of Chaos ska tystas ihjäl och bojkottas till döds, trots producenternas smarta val av en före detta Bathory-medlem som regissör.

Det är så klart upp till var och en. Vill du se den trots att du hatar idén – se den. Vill du se den för att du lockas av historien – se den. Vill du inte se den för att du tycker den utnyttjar Mayhem och Varg Vikernes – se den inte. Vill du inte se den för att du hatar att Hollywood alltid framställer folk som mer onda eller mer goda än de är – se den inte.   Vill du bojkotta den för att vara politiskt korrekt inom black metal-rörelsen – tänk ett varv till och läs det här stycket från början. Oavsett vilket, att se filmen är en chans att skaffa sig en uppfattning om huruvida den suger eller inte, och det är en möjlighet att bestämma sig för huruvida filmen är snaskig tabloid-journalistik eller om filmens historia ligger hyfsat nära vår egen uppfattning om vad som hände i norsk black metals tidiga år.

Om filmen Lords of Chaos är lika dålig som låten Manunkind – en Metallica-låt vars video Jonas Åkerlund producerade för Metallica, som skildrar de skådespelare Åkerlund har i sin Lords of Chaos-film – så lär det inte vara en bojkott som sänker filmen, utan snarare rykten om att filmen är värdelös. Ryktet om filmen hittills säger dock att den är okej, om än obehaglig. SVTs recensent gav den en trea i betyg i höstas när den visades på Stockholm Filmfestival.

Eftersom det inte är en film som riktar sig till fansen (black metal-fans har redan sin favoritfilm i Christensens Häxan) utan till filmintresserade som törstar efter bra historier oavsett om de är 100 procent sanna eller inte, så lär det trots bojkott bli en del visningar när den väl hittar sin publik. Världen består trots allt av 99,999 % människor som inte bryr sig om vad som är politiskt korrekt när det kommer till filmval, och som skiter i vad Varg Vikernes tycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: