Swedish Metal Aids mest cringiga ögonblick – hela listan

Ni vet allt om Swedish Metal Aid. Eller nästan allt. Eller en del. Här är en sammanfattning: Projektet skapades 1985. Ett 80-tal svenska hårdrockare från 29 band deltog på en singel där de framförde låten Give a Helpin’ Hand skriven av Joey Tempest. Pengar som blev över skänktes på något sätt till svältande i Etiopien. Och låten framfördes live i SVT. Just detta är en milstolpe i den svenska musik- och TV-historien.

Ett sådant tidsdokument, med LA-håriga män som sjunger en ballad, bjuder så klart även på en del cringiga och underliga ögonblick under det tre minuter långa framträdandet. Bara Metal ger er därför den ultimata listan – nio ögonblick som får dig att rygga till, ibland av pinsamhet, ibland av nyfikenhet.

Sma9 copy

1. Ett barn. Titta till vänster. Plötsligt, mot slutet, dyker ett barn upp bakom havet av pudelfrisyrer. Någon lyckades alltså ta med sig ett barn till Swedish Metal Aids unika SVT-uppträdande. Och barnet ska vara med i kören? Detta är ett mysterium och Bara Metals läsare uppmanas att höra av sig om ni vet hur, vem och varför. Teorin just nu – en anställd på SVT tog mig sig barnet till jobbet.

Sma10 copy

2. Ad lib är termen för när sångare sjunger lite vilt vid sidan av kören. Det infaller ofta mot slutet, och i just denna sång drar både Tommy Nilsson och Joey Tempest till med ad libs i stil med ”togetherly helpely help the woo-oo-ooorld!”. Förr kallades detta att balla ur. Numer kallas det att röva ur efter att ha fått feeling. Tillfaller även sologitarr på samma sätt kallas det att låten kukar ur. I detta fall rövade Tommy och Joey ur mot slutet.

Sma7 copy

3. Mysterium nummer två. Vilka är alla dessa personer? Vem är rockabillyn till vänster? Vem är den orangehårige sköna liraren i mitten? Till höger om honom står Neon Leon – vad hände med honom? Dessa två lägger ned hur mycket passion som helst i sin sånginsats, vilket är härligt uppfriskande. Men frågorna fortsätter – vem är mannen med synthfrisyren i svart? Och vem är mannen med vega-keps som sjunger så han spricker? Och vad gör de i en hårdrockskör?

Sma6 copy

4. Journalisten Stefan Johansson från OKEJ lär ha varit killen som drog igång Swedish Metal Aid. Han ser ut som en superkristen mammas pojke på väg att bli sektledare. Hela hans uppsyn är så cringig och läskig att jag på allvar känner mig osäker när jag ser honom. Cowboyslips? Den frisyren? Skjortan? Även om det råkar vara 80-tal – kan man se ut så där?

Sma5 copy

5. Solglasögon i SVT-studion. Inomhus. Kom igen! Så löjlig är väl ändå ingen? Jo, tydligen. Liraren till höger ville verkligen ta fram sin rockstjärnelook till denna speciella kväll.

Sma4 copy

6. Kuppen. Puss-kuppen. Killen i pottfrisyren som böjer sig in i kamerautrymmet och slänger iväg en kyss var säkert en tonårsidol på sin tid som gjorde vad tonårsidoler gjorde på den tiden – var gulliga. Eller så var han bara spontan av stundens fina allvar. Eller så var han kärlekskrank. Pussen är i alla fall en av metalvärldens mest kända. Finns det någon mer?

Sma3 copy

7. När vi ändå är inne på det – alla i denna kör är tidsdokument av dignitet, men Tommy Nilsson, han är något helt annat. Han är så utstuderat 80-tal med sina kläder och sin frisyr och sina accessoarer att han ser ut som om han är datorredigerad i efterhand in i klippet för skruva till detta tidsdokument om möjligt ännu mer.

Sma2 copy

8. Joey och Tommy bjuder på bra sång. Särskilt Joey. Övriga i kören sjunger så där. Men den här bilden bjuder förutom på hormonstinna tuffa 80-talsmusiker även på en man i högra hörnet som ser ut som Hannibal Lector med hockeyfrisyr. Som blundar när han sjunger refrängen. Nej, nej! Gör det inte, du man från 80-talet som ser ut som Hannibal Lector med hockeyfrisyr!! Blunda inte när du sjunger, snälla, det kommer att vara för mycket cringe för 2000-talet att stå ut med. Men det är för sent. Mannen från 80-talet som ser ut som Hannibal Lector med hockeyfrisyr, han blundar under refrängen.

PS Jag älskar denna bild.

Sma8 copy

9. Joey Tempest böjer sig ur bild och ropar ”come on sing it together woooaaoow!” på engelska till sina svenska kompisar. Cringen är total. Till och med en kille i kören skrattar åt tilltaget strax efteråt. Särskilt hög cringe blir det eftersom det är en paus på några sekunder mellan uppmaningen och refrängen.

5 svar to “Swedish Metal Aids mest cringiga ögonblick – hela listan”

 1. Spader Ess Says:

  Vill du se posörer i modernare tappning, kolla in här när Chiles Metal elit hylla DIO genom att köra hans Aid-epos Starz.

 2. galacticmutilator Says:

  OMG! Cringe!

 3. Robb Says:

  Trevlig recension. Fantastiskt dokument f.ö!

 4. AL Says:

  Fått fram svar på de 9 frågeställningarna? *nyfiken*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: