Intervju – albumaktuella Vanhelgd: ”Albumet handlar om förtvivlan och nederlag”

A man killed by a snake.

 

Vanhelgd är snart tillbaka med nytt album, Deimos Sanktuarium, och Bara Metal lyckades få till en kort intervju med Mattias Frisk, sångaren och gitarristen som kanske är lika känd för alla albumomslag han har skapat genom åren.

Albumet släpps 12 oktober på Pulverised Records, och visuellt påminner omslaget om tidigare släpp med sin vita ram, men allt är inte som det en gång har varit.

På Deimos Sanktuarium överger ni er tradition att låta albumtiteln bestå av tre ord. Varför? Hade inte Sanktuarium of Deimos fungerat?

– Det ser bättre ut med Deimos Sanktuarium och det är ju inte nödvändigtvis på engelska, det blir lite öppnare på något sätt, Sanktuarium of Deimos är riktigt stolpigt och trögt, snubblar omkring i munnen och hjärnan, Deimos Sanktuarium är åtminstone lite enklare.

– Någon gång måste en ju också bryta mot invanda mönster, när de blivit till tvång. Att sätta upp regler för skapande kan visserligen vara bra men när de blir måsten som börjar bli svåra att bryta är det dags att göra så.

Du som skapar texter, musik, omslag och albumtitel – och kanske även koncept? I vilken ordning faller allt på plats?

– Den mest vanliga ordningen är: luddig idé om albumet i helhet, musik, text, ändring av idé, koncept, text igen, omslag, titel. Ibland , som när man läser i bookleten eller i intervjuer, ser det kanske ut som att jag är helt och hållet envåldshärskande kreatör i Vanhelgd men faktum är att en stor del av den kreativa processen sker i replokalen i själva arrangemanget av låtarna där vi provar och vänder och vrider på de idéer som vanligen jag, men även Jimmy har med oss. När det kommer till artwork och layout så är jag dock mycket mer av diktator, men med förtroende från övrig medlemmar och det är öppet för input.

– Vad det gäller själva omslaget brukar jag skissa på idéer utifrån titel och övergripande teman och känsloläge på plattan. Uttrycket, känsloläget eller helheten är enligt mig förvisso en syntes och växelverkan mellan, musik, text, produktion, alltså mix och master, och layout och omslag. Dessa komponenter samverkar, i bästa fall, för att peta in lyssnaren i ett visst tolkningsläge.

– Jag är ganska övertygad om att omslaget spelar större roll för på vilket sätt ett album som helhet tolkas än vad folk i allmänhet tror och artister och bolag förstår. Om man gör två hyfsat lika skivor med lika delar doom och döds men sätter en stympad kropp på ett krucifix som äts upp av demoner på den ena och en tempelruin på den andra kan jag nästan lova att den senare skulle uppfattas som doomigare än den första i recensioner.

Vad har varit det största problemet att ta sig över för Vanhelgds del i samband med detta album?

– Westman är ny på jobbet så han har fått kämpa med hur vi skriver låtar, så som att testa tusen saker, inga helt färdiga demos liksom. Men jag tror överlag att den stora utmaningen nog varit att inte bli slentrian och luta oss tillbaka i skrivandet och bara tänka att allt blir ”ok”. Vi har fått bättre självförtroende för varje släpp men det finns risker med det. Ett annat stort hinder har varit tidspressen vi tvingade oss in i. Westman blev far i början av året och vi ville ha plattan färdiginspelad innan dess vilket pressade på oss lite väl mycket och vi upprepade vissa förberedelsetekniska tabbar vi gjort förr som vi sagt att vi skulle undvika.

– Sen så lämnade vi bort mixen till Necromorbus som tidigare bara mastrat åt oss. Det var en chansning som var lite svårjobbad rent kommunikationsmässigt då vi inte kunde stå bakom ryggen på Tore och peta i detaljer och testa saker, något som vi förvisso ville undvika att göra, men det är lätt att falla tillbaka i gamla fotspår. Man blir ganska döv för inspelningen när allt är lagt och det behövs ofta fräscha öron.

Finns det ett titelspår – någon låt som bygger på albumtiteln, och vad syftar egentligen albumtiteln på?

– Det finns flera låtar som hänger ihop med titeln på sätt och vis. Tematiskt skulle jag säga att albumet handlar om förtvivlan och nederlag, hopplöshet och ett slutgiltigt uppror. De grekiska gudarna används metaforiskt i texterna. Men ska jag välja en särskild låt är det nog Profaned is the Blood of the Covenant som är ganska luddig till innehållet. Jag brukar undvika att exakt beskriva vad texter handlar om för att det på sätt och vis stryper det personliga tolkningsutrymmet för lyssnaren. Men om jag ska säga något om Profaned så kan jag säga så här: inspirationen för den låten började i två, vid tiden, icke ihopkopplade idéer.

– Den första var ett par anteckningar jag gjorde från en intervju med konsthistoriker TJ Clark som The Getty publicerat i sin podd. Clark diskuterade sin bok om Poussins målning Landscape with a man killed by a snake en oljemålning från cirka 1648. I boken skriver Clark: “What is most dreadful about the dead body is its immobility, it’s becoming a mere thing. And that is always what is potentially dreadful about anybody, any action, however vivid and legible, as it appears in a picture. Everything in a picture is haunted by the auratic power of death”. Dessa rader fastnade i mitt medvetande och dröjde sig kvar.

– Den andra idéen var att göra en ganska konceptuellt driven låt , jag hade hela strukturen klar för mig direkt; ett enkelt trumkomp med en upprepande sångstruktur på, enkelt och repetitivt men samtidigt skulle låten intensifieras. Vanligtvis brukar sådana idéer fallera ganska snabbt i replokalen men denna gång gick det att genomföra efter bara lite modifikationer med antal varv.

– När jag började arbeta med texterna kom jag att tänka på TJ Clark-intervjun och jag använde Poussin-målningen som en inspiration, bland annat lånade jag titeln som en del av texten men ändrade den lite. Titeln på albumet ansluter till vår tidigare Temple of Phobos. Deimos är tvillingbror till Phobos, söner till Ares och Afrodite.

vanhelgd 2018 LP.indd

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: