Albumaktuella Deathening: ”Den fascism och rasism som är på frammarsch i Sverige måste bekämpas”

”De ogillar vårt ställningstagande…”

Death metal-bandet Deathening är albumaktuella med sitt tredje album Antifascist Death Metal. Bandet står på barrikaderna för allas lika värde och gör det genom att spela med helt öppna kort i sina texter. Bara Metal fick en intervju med gitarristen Pål Callmer.

Antifascist Death Metal – har ni inspirerats av vad Entombed sa när de spelade på Malmö Live?

– Titeln på vår nya platta var faktiskt bestämd innan Entombeds konsert. Den hade jag och Kalle Nimhagen spånat fram. Men att Uffe Cederlund sa den där korta meningen, ”Vi är Entombed från Stockholm och vi spelar antifascistisk death metal”, efter att hela konserten var slut var verkligen pricken över i:et. Det var en fruktansvärt bra konsert, och tillsammans med de avslutande orden är det den bästa jag sett de senaste tio åren. Det var ett sådant tillfälle när håren reste sig på armarna! Så man kan säga att vi mycket väl kunde ha blivit inspirerade i den stunden att namnge plattan, men så var det inte. Jag har för övrigt aldrig sett så många tårögda medelålders hårdrockare som den kvällen.

Varför har det tagit hela fem år mellan förra albumet Chained in Blood och detta album?

– Fem år går fort när man har barn och familj och alla i Deathening har dessutom fler band. En annan anledning är såklart att vi helt och hållet kunnat jobba i vårt eget tempo eftersom vi fram tills nu släppt allt själva. Men samtidigt som det har varit en lång process, är jag övertygad om att de 11 spår som hamnar på skivan är bättre än de låtar som inte kom med. Tror vi hade 20 låtar i förproduktionen faktiskt.

Vilken låt på albumet är äldst och viken är mest färsk?

– Den äldsta är No Pasaran. Den gjorde vi till och med video till strax före valet 2014, och vi har spelat den live sedan dess. Nu är den med på nya plattan, i lite ny version eftersom vi aldrig släppte den annat än på Youtube. Nyaste låten är sista låten på plattan, Toxic Narcissist. Jag kände att vi behövde en bra avslutningslåt som börjar intensivt och sedan övergår i ett bra outro till hela skivan.

– Tidigare har vi alltid släppt på vårt eget Rakamarow Records, men Nya plattan släpps i samarbete mellan Rakamarow och Accelerator.

Så vilka fördelar och nackdelar finns det med det samarbetet?

– Vi vill få bättre spridning och nå fler fans. Accelerator, som är ett skivbolag inriktat på att släppa vinyl, står för promotion. De har ett bra nätverk och har hittills sålt slut alla sina vinyl-släpp. Kan inte se några direkt nackdelar med samarbetet. Vi har fortfarande kontroll över allt som händer men delar upp jobbet.

Ni gör låtar och texter om politik och samtiden, och inte om demoner, häxor, digerdöden och Sodom och Gommorah. Varför?

– Våra texter handlar om ondska som är verklig och finns här och nu. Ända sedan vi startade Deathening har jag känt att om jag ska skriva texter ska jag kunna stå för dem. För mig är det då helt naturligt att belysa tankar och företeelser i samhället som jag anser är destruktiva och farliga. Till exempel att ett i grunden nazistiskt parti lockar ungefär en femtedel av de svenska väljarna. Lurar dem rakt av. De utnyttjar det faktum att folk är rädda för allt möjligt och skuldbelägger dem som de anser inte passar in. Det är ett allvarligt hot mot demokratin.

– Texten till den nya videon Zombie Mass handlar om hur folk hetsar varandra att hata behövande människor tills det enda de ser är en massa av zombier. Varelser utan människovärde som man kan mota bort med kulspruta eller med gott samvete låta drunkna. Genom hat kan de slippa känna empati. Det är tragiskt, men om vi har tur kanske något hatande nättroll kan gilla videon och inse att det hen håller på med är helt huvudlöst. Man får inte ge upp hoppet.

– Den fascism och rasism som är på frammarsch i Sverige måste bekämpas. Vi i Deathening bidrar på vårt sätt genom att leverera antifascistisk dödsmetall, och hoppas att människor i vår musik kan hämta lite styrka och våga säga ifrån när folk i deras vardag spyr ur sig fördomsfull dynga och lögner. Samtidigt vet vi också att vi spelar i en genre där det finns många människor som politiskt drar åt det bruna hållet. Från dem får vi kommentarer i sociala medier om att vi borde hålla oss ifrån politik och ibland till och med kommentarer i stil med: ”Hitler skulle vunnit”. Att de ogillar vårt ställningstagande är bara ett kvitto på att de har fascistiska sympatier. Det är faktiskt otroligt hur provocerade somliga kan bli av att vi spelar dödsmetall och samtidigt står för allas lika värde.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: