Exklusiv intervju – Nekrokraft: ”Vi insåg ganska snart att det blir för jävla varmt”

”Nekrokraft är nog ett band med mer flyt än oflyt så här långt…”

20180324_225840

I våras såg jag Nekrokraft live i Jönköping, på klubb Dissonans, och föll genast för det ös bandet lyckades uppbringa. I maj släppte Nekrokraft sitt andra album Servants, och nu släpper Bara Metal en längre intervju med Timmy ”Doc” Rustan:

När jag såg er live var allting väldigt vältajmat, från läderjackorna på, läderjackorna av, tills sminket svettades bort och kvar var på ett konstant ös, svett och bra låtar. Ni har så klart tänkt igenom det där. Hur kom ni på det, och varför har ni ett så stringent upplägg?

– Det är helt klart genomtänkt nu, men kanske inte från början. Det där med läderjackorna har blivit en grej, vi hade det vissa av våra gig i början men insåg ganska snart att det blir för jävla varmt att spela i läderjacka ett helt gig, helt vansinnigt. Vi kunde inte riktigt släppa själva idén med att spela i läderjacka, läderjackor är trots allt rejäla grejer, då bestämde vi oss för att göra det till en del av scenshowen och plocka av jackorna efter ett par låtar och på så sätt få en variation i framträdandet också. Och samtidigt pusta ut lite.

– Vi försöker gå mycket på känsla och vara kreativa i hur vi tänker kring framträdandet, vi vill och försöker hålla det intensivt och intressant genom hela setet.

Vad utgör Nekrokraft musikaliskt? I till exempel Rotten Huskhör jag ett intro som Testament hade älskat, följt på snygg black metal. Är ni 33 % thrash, 33 % black och 33 % döds?

– Nekrokraft är helt klart en hybrid mellan dessa stilar, och en del av det är förstås att vi personligen uppskattar musik från alla dessa stilar, samt att vi är flera som skriver materialet i Nekrokraft, det sätter sin prägel på musiken. Sen vet jag inte om det är en så tydlig procentuell fördelning, haha! Varje enskild stil har element som vi uppskattar, melodi, harmoni, brutalitet och aggressivitet för att nämna några av dessa saker. Vad gäller att hålla linjen rak och tydlig så är det inget problem vi påträffat ännu, vi vet hur vi vill att det ska låta, och tror på vår gemensamma förmåga att nå dit vi vill med Nekrokraft.

Hur många riff spolar ni?

– Det är helt klart många riff som spolas, flera hela låtar faktiskt, det är en ständigt pågående process, ena dagen kan någonting låta riktigt bra, sen går man tillbaka, lyssnar och inser att man kanske inte var helt rätt ute och får då tänka om i förmån för något annat, ofta är riffen bra men att man kan behöva arrangera låten på ett annat sätt än tänkt från början för att nå dit man vill.

– Sen är vi bra på att diskutera och vända, vrida på idéerna tillsammans inom bandet, vi har höga krav på varandra när det kommer till låtskrivandet, när något presenteras förväntar man sig redan där att det finns en tydlig idé och tanke bakom. Ofta skrivs en hel låt av en person, som i sin tur presenterar den för de andra, sen tar vi det till lokalen och känner på den, det brukar ofta resultera i någon form av förändringar.

Jag hör att ni lägger ned mycket möda i alla låtar. Är det rimligt att anta att ni släpper nytt album vartannat år, med så höga krav på låtarna?

– Det stämmer, det är en kreativ process där varje enskild del av materialet är genomtänkt noga. Men svaret är både ja och nej. Vi har ingen specifik vision eller plan som säger att vi ska släppa ett nytt album vartannat år, det kreativa när det kommer till att skapa musik har sin gång och den går inte att stressa till att bli något bra, det tar den tid det tar och vi arbetar kontinuerligt på nya idéer. Ibland lossnar det, ibland inte, sen är det också skivbolag, samarbeten, motkrav med mera inblandat i allt detta.

– Vårt senaste album Servants har mottagits väl, vilket är väldigt roligt, även om drivkraften huvudsakligen kommer inifrån så har det gett oss ytterligare kraft att fortsätta framåt skulle jag vilja säga. 

Jag gillar detaljerna i Servants, så som den återkommande keyboard-melodislingan i Eternal, I am och det assnygga outrot i Brimstone and Flames. Hur viktiga är den sortens detaljer för er?

– Den sortens detaljer är viktiga och ger musiken en helt annan dynamik och prägel, det blir en dimension till i musiken helt klart. Men, det är en väldigt fin balans, det kan bli för mycket och då tappar sådana detaljer sin nytta.

Hur många sista-minuten-idéer tillförde ni i studion för att få till allra bästa album?

– Det blir alltid en hel del sista-minuten-idèer som du så fint uttrycker det, man testar sig fram när man spelar in, ibland blir det riktigt bra, ibland fungerar det inte alls. Det jag specifikt minns från inspelningen av Servants var att vi arbetade en del med trummorna i studion, då vissa låtar inte hade alla trumkomp på plats, och även att det precis som vanligt med Nekrokraft blev pressat med tiden.

Apropå er albumtitel. Vilka är “servants” – är det vi vanliga dödliga som jobbar 8-17?

– Ja, vilka är servants egentligen? Det finns många sätt att se det på, varje individ får skapa sin egen uppfattning, men annars kan det ju vara så här?

“Vi är fem kroppar som återuppstått genom den fallnes magi, för att sprida budskapet om det kommande riket. Genom att pressa in svärtad metall i skallarna på de kommande undersåtarna, något de frivilligt ger sig in i, skall vi stiga till högre nivå och leda världen mot en ny tid. Sen så behöver vi finansiera det hela med en jävla massa arbete…”

– Eller så är det inte alls så?

Hmm. Detta då. Vad är en ”nekrolythe”?

– Nekrolytherna är entiteter som tjänar bland dom osynliga och går dom ockulta herrarnas ärenden. I låten Dance ov the Nekrolythes beskrivs ett sådant ärende där de hämtar tillbaka satans son som fötts in i en världslig kropp och nu är redo att släppa sitt kött inför sin fader.

Ni är ett av många band med Nekro- i förledet. Är det en fördel eller nackdel, när mindre nogräknade blandar ihop med typ Necrophobic eller Necrovorous vid typ intervjusituationer?

– Jag vet inte om det är en fördel eller nackdel, vi har inte märkt av att det skulle vara varken det ena eller andra men jag kan helt klart förstå vad du menar. Nekrokraft sticker ut ganska bra för sig självt i och med blandningen av språken i namnet.

Är Nekrokraft ett band med flyt eller oflyt?

– Nekrokraft är nog ett band med mer flyt än oflyt så här långt. Nu får vi säkert betala för att jag sade så på något sätt…

Ha ha! Ingen fara. Förklara flytet. 

– Detta är redan sagt många gånger innan av diverse personer, men när man jobbar hårt kommer flytet också, och det slår aldrig fel, när vi lägger ner timmarna och energin så brukar även flytet komma med det. Sen kan man alltid förbanna sig över prylar och diverse teknik, men det har fungerat rätt bra än så länge också.

För ett band av er storlek – vad är det största hindret för att fortsätta tillsammans och ge ut fler album? Barn? Flytta från stan? För lite tid? Förklara gärna, för detta berör många av läsarna.

– Bra fråga. Att någon i bandet flyttar ser jag inte som ett problem så länge samma engagemang finns kvar för bandet och musiken, dagens tekniska plattformar gör det enkelt att kunna arbeta tillsammans på distans, resor till och från genrep och gig ordnar sig alltid om man bara vill. För lite tid är alltid något som vi får försöka anpassa oss till då vi inte är musiker som kan leva på vår musik, alla har sina åtaganden i form av jobb och studier, det tar både tid och kräver planering när alla har olika scheman. Men så länge alla i bandet vill, delar visionen och engagemanget finns så är jag av åsikten att det alltid ordnar sig.

– Sen är det ju inte så att vi i bandet sitter och funderar på om någon får en unge eller flyttar, skulle det bli så hanterar vi det varefter, det finns ingenting som kan hindra den svarta metallen.

 

Ett svar to “Exklusiv intervju – Nekrokraft: ”Vi insåg ganska snart att det blir för jävla varmt””

  1. Björgvin Says:

    Kul att du besökte oss på Klubb Dissonans. Hoppas vi ses igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: