Intervju med Valentin Mellström – dubbelt aktuell med Nixa och Death Wolf

Valentin Mellström har ett flitigt år med släpp från både amerikanska Nixa och östgötska Death Wolf. Bara Metal ville veta lite mer om vad som händer och varför det har hänt. Valentin svarade.

Var bor du – USA eller Norrköping?

– Jag bor i södra Florida med min fru sedan ett bra tag tillbaka, men reser till Sverige så ofta som det går. Oftast i samband med familjehögtider, rep och inspelning. Vi har ett familjetillskott på gång, så det känns viktigt att inte förlora kontakt med sina rötter, för ens egna och kommande generationers skull.

Du är snart albumaktuell med Nixa – hur hamnade du i det bandet?

– Efter att jag flyttade till USA från Sverige så jag började leta medlemmar till ett nytt tyngre projekt runt 2013, och runt 2014 så formades första konstellationen av Nixa. Nuvarande uppställningen formades runt 2016 och även om vi inte hunnit spela så mycket så har vi tacksamt nog haft äran att öppna upp åt band som Crowbar och High on Fire. Vi hoppas öka på antalet spelningar en hel del när nya albumet släpps i höst.

Death Wolf spelade nyligen in sitt fjärde album – hur går det arbetet till när du bor i USA?

– Innan inspelning gick vi igenom så mycket som möjligt på distans med de idéer och förproduktioner vi hade, men en hel del starka karaktärstillskott blev klara i studion då alla var på plats.

– Största skiftet och produktionshjälp kommer från min bror Kristian Karlsson som vi haft äran att samarbeta med på nya plattan. Han är även med och hjälper till med produktionen av Nixas kommande album. Det kändes som en naturlig väg att gå med en mer tyngre organisk botten, bredare kaotisk ambiens, starkare melodier och harmonier och så vidare. Något som han uppenbarligen lyckats bemästra produktions- och ljudbildsmässigt med Cult of Luna och pg.lost.

Hur går låtskrivandet till?

– Processen har nog varierat och mognat under åren och blir nu oftast att Morgan, Makko och jag skriver låtidéer på distans som vi sen testar på plats ihop när det är möjligt och går igenom vad vi känner håller och representerar det sound vi har och vill röra oss mot inför ny platta. Just nu håller vi på att avsluta Death Wolfs sånginspelningen här i USA, så vi är inte helt färdiga med allt ännu, men inom kort så.

Vem skriver texterna i Death Wolf? Och vad föredrar du att sjunga om?

– Morgan och jag skriver texter samt sätter ihop de visuella koncepten. Förutom dödssymbolik och de filosofiska så delar vi båda ett stort intresse i både nordisk mytologi och europeisk krigshistoria så texterna har en tendens att röra sig åt det hållet i sitt tema. Det finns en enorm dragningskraft i människans tidlösa raseri mot döden och vår kamp för kontroll, något som jag tror alla människor nyttjar som bottenlös inspirationskälla, på ett eller annat sätt, medvetet eller omedvetet.

Skriver du också texterna i Nixa?

– Ja det gör jag. Nixas texter uttrycker sig mer kosmiska och psykoanalytiska frågeställningar, betydligt mer filosofiskt om vår existens och resa mot slutet. Mycket grundar sig i människans smärta och lidelse, vad som växer ur det. Nixa ger mig och förhoppningsvis även andra ett perspektiv på lidelse, att det onda kan vara det goda och det goda det onda.

– Mycket är i symboliska former, men det underliggande temat är nog detsamma oftast.

När man googlar ditt namn kommer man till Soundcloud och Ruohtta. Vad är det, och lever det projektet än idag?

– Ruohtta var påbörjan på ett folkprojekt som aldrig riktigt blev av men som nu börjar ta sig formen utav ett soloprojekt under mitt egna namn. Jag har en samling både tyngre, ambienta och mer nakna folkinspirerade idéer, varav många låtar togs fram under ett besök till Appalachia-bergen, där en hel del inspiration från den lokala folkmusiken började naturligt flyta med i ljudbilden. Planen är att allt ska börja spelas in på allvar nu när Death Wolf och Nixa-albumen är avklarade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: