Dimmu Borgir satsar på radiomusik a la Rockklassiker

Radio, her kommer jeg!

När King Diamond låg på Roadrunner och var på gång med att släppa Abigail, uppföljaren till debuten, bad skivbolaget om en hit. De ville ha en radiolåt bland de tio spåren. Några månader senare skickade King över hela det inspelade albumet.

”Fint King, men… var är hiten?” frågade skivbolaget.

”Åh, det finns många”, svarade typ King och nämnde några random spår.

Skivbolaget förstod grejen. Han hade inte skapat den där breda kommersiella låten, utan hållit sig till sin egen idé om vad som är bäst för King Diamond.

Med Dimmu Borgir är det en annan grej. Skivbolaget vill ha en hit. Dimmu Borgir vill ha en hit. Eller gärna flera. Bandet vill ha mycket radiotid – men inte helt överge black metal. Frågan är om inte det är en oxymoron. Ju mer catchigare och svängigare black metal blir, desto längre bort från konceptet faller musiken.

Dimmu Borgir har förmodligen ganska länge varit inne på idén att skapa musik för en bredare publik. Det är därför de ofta blir hånade med namn som Disney Borgir eller anklagade för att spela mjukisbyxor-metal. För även om skivbolaget och Dimmu Borgir vill ha hittar, så vill fansen inte ha den typen av radiostyrd musik.

Med första singelsläppet från Eonian är det tydligt att Dimmu Borgir vill slå stort. Interdimensional Summit är en catchig, dansant låt. Refrängen låter Nightwish, versen låter industriell, Shagrath pekar på sina ögon varje gång han och kvinnokören sjunger ”eye” eller ”see”. Dimmu Borgir är inte vad bandet en gång har varit. Men det är catchigt som sjutton.

Jag kan ändå inte låta bli att undra hur den här refrängen hade låtit med ICS Vortex på sång – då hade kanske vibbarna av att detta är snudd på en Nightwish-låt försvunnit?

Dimmu Borgir vill inte längre vara det black metal-band det en gång var. Bandet vill göra som In Flames och Mastodon och många andra före dem – hitta en bred publik. Lyssna på Interdimensional Summit och avgör själv vad du tycker om Dimmu Borgirs comeback.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: