Intervju med comebackande Runemagick: ”Det vore konstigt om det inte finns några likheter alls”

Darkness. Death. Doom. Drutt.

Runema_1 copy

I mitten av februari släppte Kill-Town Death Fest följande överraskande bokning:

We have been trying for years to get this all time favorite Swedish doom/death band to come and play “Gloomy Sunday”, but the answer was always no… But this year something had changed and they finally agreed to come and play KTDF despite being in a state of hibernation since 2005! We are extremely proud to be able to announce that RUNEMAGICK will be playing their first show in 13 years at this years KTDF!

Runemagick är alltså tillbaka, och inte nog med att Nicklas Rudolfsson (sång, gitarr), Emma Rudolfsson (bas) och Daniel Moilanen (trummor) ska spela live, de ska också släppa nytt album. Bara Metal högg tag i Nicklas Rudolfsson under intentsiva dagar när han och bandet spelade in de nya låtarna.

Vad kom först – planerna på ett nytt album eller planerna på att spela live igen?

– Jag började faktiskt skriva riff och låtar under 2017. Det var innan vi tog upp live-frågan. Men under början av 2017 var det mest på tidiga demostadiet och inga direkta planer. Vi snackade lite om vi eventuellt skulle försöka göra en singel eller en EP och se om det gav mersmak men inte mer än så.

Och varför sker livespelningarna och nya albumet just i år?

– Jag tror vi får främst tacka Daniel på Killtown för detta och Johan Bäckman [Heavydeath].

– Killtown har tjatat på oss flera gånger tidigare om att spela live, och nu när den festivalen skulle återuppstå hörde han av sig igen. Det gjorde att vi tog en seriös fundering och det kändes rätt att dra igång igen under 2018. Ungefär samtidigt sa Johan Bäckman typ: ”Om Runemagick någonsin kommer spela in nytt material vill jag gärna mixa det.” Så vi kände att, fan, det är lika bra att spela in ett gäng nya låtar och dra igång maskineriet. Planen blev först en EP men det blev fler låtar än så och därmed blir det ett full album.

Skulle ni gått med på att spela live utan ett nytt album i ryggen?

– Ja, vi hade kunnat spela live utan att släppa nytt men då kanske det mer hade blivit nostalgi-aktigt. Nu när inspirationen och lusten kom på nytt ungefär samtidigt så är det lika bra att köra på. Förhoppningsvis finns det några gamla fans kvar som blir glada av att vi släpper nytt material. Vi tycker själva i alla fall att det känns bra att vi kommit igång igen med att skriva nytt och att spela in igen.

När släpps albumet…. Hur långt har ni kommit?

– Vi har spelat in under flera sessioner lite då och då men idag är faktiskt allt vad gäller inspelning klart. Nu är det mix och mastering kvar. Målet är att albumet ska komma ut på vinyl, cd och kassett senast till sommaren.

Hur många gånger om åren har bokare hört av sig för att ni ska göra comeback?

– Det är inte så att det sprutat in förfrågningar direkt, det har kommit någon förfrågan då och då. Men vi har sagt nej i många år. Vi tappade lusten på att spela live redan innan bandet gick i lång vintervila så att säga.

…och vad var det som egentligen gjorde att ni la Runemagick i denna vintervila?

– Det är ju många år sedan nu, jag minns inte helt klart, men jag tror främst det var avsaknad av inspiration och driv. Sedan fanns det andra parametrar inblandat så som förändringar i privatlivet, flytta runt och andra band och andra projekt.

Idag 2018, vad skiljer en låt från Runemagick jämfört med Heavydeath och Domedag?

– Domedag är helt klart snabbare musik och texter och sång är på svenska. Heavydeath upplever jag som mer simplare riffande och mer fokus på relationen mellan bas och gitarr i arrangemangen. Och mer öppet spelande på gitarren.

– Runemagick har en annan typ av still när det gäller hur jag spelar gitarr. Riffen bygger på mer så kallat sågande och druttande. Det är också mer melodier och slingor med Runemagick. Vad gäller sången så använder jag rensång blandat med dödssång i Heavydeath. På nya Runemagick-plattan blir det ingen rensång, enbart döds och skrik så att säga. Så i mina öron låter banden ganska olika sins emellan, men sen så är det ju i stort sett samma låtskrivare det vill säga jag. Det vore konstigt om det inte finns några likheter alls.

Under 2017 har #metoo och #killtheking tagit upp trakasserier och till och med övergrepp mot kvinnor inom metalscenen. Hur har Runemagick och Emma behandlats av branschen, av andra musiker och av publiken?

– Jag kan inte minnas att jag varken hört eller sett något negativt i den inriktningen relaterat till Emma och Runemagick.

Annonser

Ett svar to “Intervju med comebackande Runemagick: ”Det vore konstigt om det inte finns några likheter alls””

  1. TBOJ Says:

    Nice, men fan vad sur jag blev på mig själv när jag nu kollade upp min samling med bandet och märkte att de släppt mer än de första tre albumen. Shoppingdags igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: