Topplistan: Femton album med tronar på omslaget

Hur ska du lyfta Det Mäktiga? En svärdsman? En riddare? En tron? Ka-ching. Där har du det. Fantomen, Star Wars-filmerna och King Diamond i videon till Family Ghost kan inte ha fel.

Tronen är en mycket enkel symbol för något som inte bara skjuter upp mäktet till elva på en skala från 1-10, det är också något som drar till sig blickarna eftersom tittaren sugs in i mitten av albumet där tronen stoltserar. Det är omöjligt att inte titta på tronen, och det är omöjligt att inte dras med i Det Mäktiga.

Bara Metal listar det femton snyggaste albumen med tronar. Snyggaste – vilket innebär att bland andra Cradle och Filths och Abhorrent Castigations omslag inte får plats.

Cover Custard_A Realm Of Tales

15. Tyska power metal-gruppen Custard slår till med snödrottningen på en tron. Typ tänk Elsa i filmen Frost. Med arga vargar. Och en röd matta över trappan. Och en snubbe som bockar djupt. Och kanske syster Anna i högra hörnet?

 

tytan-new

14. Svärd. Yxa. En kalk att dricka tuff dryckesjom ur. Dödskallar. Tända ljus. Omslaget har allt, i teorin, men färgen på loggan förstör de mesta. Ja, kanske även utförandet. Det är dock svårt att inte gilla ett NWOBHM-band som Tytan som nyligen gjort comeback.

 

Cover24

13. Jag gillar den tämligen värdelösa situationen som denna hålögda, rödklädda varelse tronar över, med ryggen mot sitt kaos. Jag gillar taggtråden, ödeläggelsen och tronen vars underliga ryggstöd släpper igenom ljus bakifrån.

 

 

15295

12. Svart och vitt. Snyggt fast lite väl mycket hopkok. Underligt nog tar satan ett fotbad, då han till synes doppar sina lurviga i en varm gryta. Han är omgiven av munkklädda figurer, vilket har blivit en sorts standard för alla bipersoner runt tronsittaren. Han ser dessutom ut att vara brorsa till Panteras hemska skägglejon på deras debutalbum, av underarmarna att döma.

 

115495606

11. Dying Fetus tron-omslag har figurerat i bloggen om plagiat inom metalomslag, men får ändå plats på den här listan. Det är ungefär lite grann med den här tronen som med Your Pain is Endearings ovan – en tron mitt i ett ödelagt kaos. Vad ska man sitta där för, liksom? What’s the point? Förutom mäktet då, som bilden utstrålar.

 

433489

10. När du väl har släppt Hamlet med dödskallen-associationen och tittar runt på bilden, så växer den, men förbryllar också – snubben på tronen verkar ha bytt huvud med det huvud han håller i handen, alltså, ja, ni fattar. Och till skillnad mot de flesta andra snubbe-på-tron-snubbar så ser inte denna person särskilt mäktig ut. Är det glasögonen och frisyren som gör det?

 

Witchcraft of Domination Mørknatt

9. Den här är så absurd att det är svårt att inte fascineras. Den är som en ocensurerad pornografisk pojkrumsfantasi, och först när man beskriver omslaget i ord förstår hur absurt det är. ”Det ska sitta en naken kvinna på en dödskalletron, omgiven av munkklädda figurer, med stora bröst som sitter för högt upp rent anatomiskt. Det ska komma rök ur några kalkar, typ myrra som brinner. Och en sak till! Hon ska onanera med ett kors.” Jahapp.

Om du inte känner igen omslaget så rör det sig om spanska black metal-bandet Mørknatt, gitarristen heter Kongen av Slanger och EPn heter Witchcraft of Domination, där andra spåret dessutom heter Satanic Sex. Så omslaget känns ganska logiskt efter ett tag.

 

a3319682306_10

8. En tom tron. Tom.

Jag gillar just idén om att tronen är ledig och jag gillar målarstilen, den gråaktiga ”prickiga” tonen, dödskallarna, de kalla flammorna och symbolerna runt om. Och så en liten tiara på det. En vaddå?!

 

1818

7. Nifelheims debut album innehåller så mycket av allt som är metal att doktorn alltid ordinerar album i omgångar, bit för bit. Här finns låtar om häxor och sodomiter, och här finns självklart ett omslag med en tron. Det innehåller det mesta ett tronomslag ska ha: rökelse, dödskallar, hädelser, symboler och en bockaktig satan i pösiga blåbrallor med hängslen.

 

598

6. Deaths Scream Bloody Gore är en klassiker inte bara musikaliskt utan även med omslaget. Man hajar liksom till så fort man ser den. Den har satt en standard för hur ett tron-omslag ska se ut, med munkkläder och kalkar och dödskallar och whatnot.

PS Om någon vet varför skivbolaget valde att sätta albumtiteln inom citationstecken – förklara gärna!

 

YearZero(Ghost)

5. We wish to inform you att Ghosts singelomslag till Year Zero är härligt ödmjukt. Papa Emeritus tar emot arenapublikens jubel: ”Thank you, Children of Ghost!” Snygg färgkombination, jag gillar det gröna mot det svartvita, snygg mjuk komposition med de runda formerna och en målarstil där liksom små prickar skapar helheten. Det är också stilrent med stora svarta tomma ytor och det gyllene snittet nånstans vid Papas heliga sittdyna. Bra planerat och bra utfört!

 

t7WjKic

4. Var finns hatets tron? På en alptopp nånstans. Den är snyggt karvad med snirkliga mönster, och på tronen sitter en snubbe och bara hatar. Han släpper ut allt. Jag kan inget om bandet Elffor som är ett enmansband från Spanien. Jag bara gillar omslaget. Gissningsvis är det Elffor själv på tronen.

 

druid_lord_-_grotesque_cover_haulix-820x824

3. Druid Lords nysläppta album har ett perfekt tronscenario. Här finns mycket av det som ska vara med: kalken (lägg märke till den gröna ångan – mycket viktigt!), munkklädda figurer, dödskallar, tända ljus, mörker och skabbighet, allt inne i ett grym stenbelagd sal i en borg ingen än Skeletor och Sauron vill vistas i. Och så den sura tronsittaren på det. I Like.

 

77

2. This one goes without saying. Alla älskar detta omslag. Alla älskar var ingången sitter. Alla älskar alla detaljer som det innebär att hålla vinylutgåvan i handen och bara glo. Lägg dessutom märke till att färgerna skiljer sig radikalt för hur metalalbum burkar se ut, så som dagsljus och blå himmel.

 

259638

1. Den må vara simpel vid en första anblick, och jag ogillar att albumtiteln ser ut som en underrubrik. Men jag gillar färgtonen, jag gillar lugnet, jag gillar ljuset, jag gillar det faktum att jag inte vet om detta är en stenstaty eller något som lever, eller något som är nedfruset. Titeln anger att denna person upplever både uppgång och fall, och så kanske det är. Men kolla hur han fyller ut tronen. Mäktet!

7 svar to “Topplistan: Femton album med tronar på omslaget”

 1. Jan Axelsson Says:

  Jag tycker nog att Cirith Ungols ”One foot in hell” platsar väl här!

 2. Spader Ess Says:

  Som av en slump snubblade jag över denna kommande platta strax efter att ha läst din artikel. 🙂 https://druid-lord.bandcamp.com/album/grotesque-offerings

 3. Gert j Says:

  hellhammers första må ju vara med här🤘

 4. galacticmutilator Says:

  Custard. Det går inte att heta så. Men dom gör det i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: