Svenskt upprop mot sexism inom rock och metal

Organisationen Hårdrock mot Rasism, feministiska rockcommunityn Dear Darkness och spelarrangören Heavy Metal Action Night har tillsammans gjort ett hårdrocksupprop mot sexism vid namn Kill the King med hashtaggen #KILLTHE KING.

Syftet är att uppmärksamma sexism specifikt inom rock och metal, och att få det att upphöra. Alltså i samma anda som alla #metoo-kampanjer. Ett bra initiativ i en bransch, eller genre, som till och med har ett ironiserande band vars humoristiska image bygger på att driva med hela genrens flata inställning till sexism. Sexism är ett problem, precis som rasism och antiseitism. Bort med skiten.

Uppropet börjar så här:

Vi är så jävla trötta på att alltid skyfflas åt sidan med ursäkter som ”Det finns inte tillräckligt många bra musiker som inte identifierar sig som cismän” eller ”Ja, jag vet att det här bandmedlemmarna är extremt sexistiska men de har ju inte tydligt med det i sina texter, så vi bokar dem i alla fall”. Vi är så jävla trötta på att som ickemän behöva bevisa mer och mer, för att krossa stereotyper om så kallade ”tjejband” men hela tiden bli nedskjutna av den mansdominerade hårdrocksscenen. […]

Några band blir dessutom specifikt utpekade:

Vi är trötta på att band som Deströyer 666, Pentagram och Venom inc. helt oproblematiskt glider in på spelställen och drar sina manifest som dryper av kvinnohat. Att de äcklar sig på tjejer som de bestämmer är ”groupies”, eller varför inte rentav tackar tjejer för våra kroppsdelar*, för att ta några samtida exempel. Vi är trötta på att offer för sexuella övergrepp ständigt misstros bara för att andra vill kunna lyssna på sina vanliga gamla band ifred, utan dåligt samvete. Vi är trötta på att förövarna vandrar runt i publikhavet som om ingenting har hänt. Vi är trötta på de ständiga kommentarerna om hur vi ser ut och för oss. För det är väl klart som fan att om vi accepterar sådant från scen så kommer det aldrig sluta hända nedanför scenen heller.

Uppropet innehåller dessutom tips för hur man ska agera för att komma åt problemet, här är två exempel:

* SLUTA URSÄKTA BAND NI GILLAR! Sluta ursäkta era polare, sluta ge plats åt skiten utan krav på bättring.
* Boka inte deras jävla band utan bevis på bättring samt krav på skärpning. Utan uppbackning kommer de behöva ändra på sig, eller dra.

För att läsa hela uppropet (vilket jag tycker ni ska göra), och för att kunna skriva under, läs här.

LÄS OCKSÅ: Venom Inc svarar – är bandet en del av sexismen inom metal?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: