Mannen bakom Papa Emeritus: ”Jag har sett några hysteriskt roliga forumtrådar som spekulerar i min förmodade bitterhet”

Drygt tre månader har snart gått sedan det blev allmänt känt att Pelle Hällje skapade namnet och figuren Papa Emeritus. Det var länge en välbevarad hemlighet tills Tobias Forge svarade de fyra musiker som hade stämt honom, och i sitt svar nämnde Pelle Hälljes roll med några få ord.

Bara Metal gjorde då en längre intervju med Pelle Hällje, som sedan snappades upp av Metal Sucks och flera andra internationella metalbloggar.

Pelle, vilka reaktioner har du fått efter intervjun, från vänner och okända?

– En del har visat sig lite, alltså bara lite, småsura för att jag inte berättat nåt för dem tidigare. Och jag har sett några hysteriskt roliga forumtrådar, som spekulerar i min förmodade bitterhet och att jag bara vill ha uppmärksamhet och liksom vill hämnas någon av någon oklar anledning. Grejen som de missar är ju hur otroligt lite Ghost har betytt för mig, och att jag verkligen inte sökt uppmärksamhet alls kring nåt som har med det att göra.

– Jag har till exempel inte kontaktat media en enda gång, utan svarar på dina frågor för att just du hörde av dig och bad om en intervju. En socialantropolog hade nog kunna tycka att de där forumen är väldigt intressanta ur ett jantelagsperspektiv, så att säga.

 Har inga andra media kontaktat dig?

– Nej. Historien om Papa Emeritus är helt ointressant, he he!

Angående arga kommentarer på Internet, som även du fått dig en del av, Ghost-bråket har på sina håll blivit uppdelat i två läger. Folk verkar välja sida som om det vore fotbollslag de hejar på, och där den ena sidan absolut måste vinna. Varför berör detta bråk så många som inte borde beröras av det?

– Jag tycker det säger rätt mycket om vilken fantastisk magi de faktiskt lyckades bygga upp. Hur mycket den betytt för folk. Och det är helt bisarrt hur människor som jag är van att se i tubsockar liksom upphöjs till något slags religiösa ikoner. Det är ju i och för sig hela grejen med Ghost, så där träffade de ju verkligen rätt, kan man säga. Roligast av allt tyckte jag var när jag blev uppmärksammad på något engelskspråkigt forum där en google-översättning av din intervju lagts upp, och folk diskuterade därefter. För det första var den engelska texten helt obegriplig, och för det andra handlade tråden om vem Tobbes är. Sen förklarade någon att det är det svenska smeknamnet på någon som heter Tobias, varpå alla liksom skulle markera hur insatta och initierade de var, fast på engelska. Och därmed började ”riktiga” fans att på engelska prata om vad Tobbes gjort och inte gjort för rätt eller fel. ”I don’t think Tobbes would have…” Hysteriskt roligt och helt bisarrt ju.

Har någon av de fyra som stämmer Forge, eller Martin Persner som mycket kretsar kring, eller Forge själv, hört av sig på något sätt?

– Jag har absolut kontakt med dem jag bryr mig om, framförallt Martin men även Simon och Mauro.

Nu ingår plötsligt alla dina svar från Bara Metal-intervjun som en del av bevisningen. Vad är din reaktion på det? Hade du förväntat dig det?

– Det betyder att du ställer frågor som en advokat. Ha ha! Lite oväntat att de lägger med en intervju liksom, men kanske väntat att de ville få in själva faktaunderlaget på något sätt och jag gissar att det enklaste var att ha med detta som en sammanfattning. Min officiella reaktion är en stilla förundran över hur inte heller den andra partens advokater verkar kunna förstå att jag heter Pelle och inte Peter. Och det där lär förfölja en ett tag. Jag gifte mig för några veckor sedan, och gissa om folk höll tal till ”Peter” bara för att jävlas liksom.

Ghost har blivit en enorm internationell succé, och tilldelats en grammy. Lyssnar du på Ghost?

– Vi har lyssnat massor på Ghost. Jag har en skock med ungar, och de kan låtarna rätt bra kan man säga. De har ju också varit med på en del konserter och så. Men va fan, till och med min frireligiösa svärmor gillar för fan Ghost. Numera måste jag dock säga att det inte är lika roligt att lyssna längre, av förklarliga skäl. Och särskilt inte efter Thåström-slakten. Just den engelska versionen av Bibel var liksom min heliga ko i några år under tonåren.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: