Au-Dessus, omslaget och mynten

Slantar till den döde.

637228

Ingen som har sett Au-Dessus omslag till utmärkta debutalbumet kan ha undgått vad konstnären Metastazis vill förmedla – död.

Bilden till omslaget heter Mathilde, och förställer ett dött barn – det går inte att tolka mynten på ögonen på något annat sätt.

Så varför placerar man mynt på den dödes ögon? Det finns två förklaringar. Till en början, i grekiska och latinska områden, placerades ofta ett mynt i munnen på den döde. Den pengen, en obol, skulle den döde ge till Charon för att fraktas över floden Styx. Den andra förklaringen är mer praktisk. Mynten på ögonen tynger ned ögonlocken så att den döde inte stirrar på betraktaren. Kanske är det en kombination av de två som förklarar traditionen bäst? Om man använder random sidor på internet som pålitlig källa går det också att läsa sig till att mynt på den dödes ögon var en tradition som kom från Italien och spreds via italienska immigranter till USA- samt att Gudfader-filmerna gjorde traditionen världsberömd. Och det låter väl troligt?

Konstnären Metastazis säger så här om de mynt vi ser:

I needed something quite neutral, beautiful but still hard to identify. What I did is that I took a norwegian coin that had some sort of ”sub-coin” embossed on it (this round coat of arm), I destroyed the coin, shot it, ad extracted this coat of arm and photoshopped it on the original coin I used during the shooting. That was a 1€ coin.

Lite bakgrundsfakta: Det lejon som Metastazis har valt som myntsymbol har funnits inom norska kungahuset sedan 1100-talet, och yxan som lejonet bär tillkom under kung Erik II:s tid runt 1285.

Au-Dessus kommer till Köpenhamn 1 november och till Göteborg 3 november.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: