Efter fem års väntan – Dyscarnate släpper nytt album

Three men, one purpose.

Brittiska Dyscarnate släppte 2012 ett death metal-album som hamnade på min tio-i-topp-lista det året, och som fick bra recensioner överlag. Sedan dess har det varit tyst. Bandet tappade sin basist 2015, och har bytt skivbolag – från Siege of Amida till Unique Leaders.

Bandets tredje album With All Their Might släpps 15 september. Lyssna på fläskiga Iron Strengthens Iron ovan. Så här säger bandet om albumet:

We didn’t want to work within any kind of parameters, and tried things we wouldn’t have gone near in the past. The band are currently split between Sussex, Shropshire and Amsterdam, so we’ve been writing and recording across a wide variety of locations. For the last two weeks of writing we set ourselves up in a secluded farmhouse just over the Welsh border, where we worked non-stop putting the finishing touches to the demos, as well as tracking all the vocals ourselves.

Bara Metal intervjuade trummisen Matt Unsworth 2012, och den intervjun håller än:

Ni är en trio där alla spelar instrument och två av er sjunger, men i december 2010 letade ni efter en permanent, fristående sångare – varför?

– Vi trodde att en frontman skulle tillföra något till vår liveshow, eftersom alla vi tre spelar instrument så är det inte lätt att få så mycket rörelse som vi skulle vilja ha på scen ibland.

…och varför valde ni till sist att inte fortsätta söka?

– Vi fick in många ansökningar, men ingen passade riktigt in så pass bra att vi ville göra dem en del av bandet. Vi bestämde oss istället för att växla upp liveshowen själva, och nu känner vi att som en trio kan vi dra in mer energi och atmosfär i våra shower, mycket mer än vad vi hade hoppats kunna uppnå med en fristående sångare.

En sak som slog mig var att ni sökte en sångare som inte skulle finnas med i något brottsregister. Varför?

– Därför att det är svårt att turnera utomlands när man finns med i ett brottsregister, i vissa fall kommer du inte ens in i landet utan ett prickfritt förflutet.

Trummor, riffande, aggressivitet och sång – det sätt som ni skapar metal på låter väldigt modernt. Hur har ni utvecklats?

– Vårt sound har blivit svängigare, vårt mål är att få folket att headbanga genom hela konserten.

– Vi lägger också mer tyngd på sångens helhet än på individuella riff – och det gäller även om ett riff hur grymt som helst, om det inte passar in i låten som helhet så tänker vi inte slänga in det bara för saken skull. Varje del finns med av någon anledning. På det sättet har vi mognat som kompositörer, inget finns med i låten för att ta hänsyn till någons ego – bara av hänsyn till låten.

Ert namn – ni bytte från Incarnate till Dyscarnate – varför?

– Det fanns för många band runt om i världen som hette Incarnate – vi bestämde oss för att hitta på ett ord genom att lägga till prefixet dys-, för vi visste att ingen annan skulle heta likadant. Namnet kan översättas till typ ”infekterad mänsklighet”.

När jag läser kommentarerna om ert band på Youtube märks det att folk regerar på hur ni ser ut. Ni är liksom motpolen till Dani Filth och andra metalmusiker som har klätt upp sig i full mundering. Ni ser ut som vanliga brittiska unga män – är det ett medvetet statement?

– Det är så här vi känner oss bekväma. Ingen av oss gör det för att vi har bestämt oss för att hålla oss borta från all typ av stil eller så. Förr hade alla tre långt hår, men det blev opraktiskt bland annat i jobbet. Vi kanske kan säga att det är ett statement på så sätt att vi tycker att musik inte ska politiseras, särskilt inte åt någon moderiktning. Jag skiter fullständigt i hur ett band ser ut, så länge de spelar svinbra musik!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: