Skogen om digerdöden: ”Temaskiva har länge varit en tanke”

Stor död.

419px-The_Plague,_1898

 

I senaste numret av Close-Up har jag skrivit ett större reportage om metal och digerdöden. Det är en lång lista som analyserar femton låtar (och band) som handlar om (eller är döpta efter) digerdöden – sammanvävt med historia och medicinfakta så som flagellanter och sjukdomsförlopp.

I reportaget ställde Skogen upp med ett längre utlägg, men hela svaret fick inte plats i Close-Up-artikeln. Därför får ni Jocke Svenssons [sång, bas] svar här:

Digerdöden är så pass omfattande, att det skulle krävas flera temaskivor för att kunna få något slags helhetsintryck. Just temaskiva har faktiskt länge varit en tanke hos mig, ett farsotstema. Det har inte blivit av än bara. Låten Dighra Dödh från vårt andra album behandlar ämnet. Det gör även de bonusspår vi släppte på vinylutgåvan av I Döden, det vill säga Pestvind och Tihra Dautha.

Stora inspirationskällor har varit Dick Harrisons bok Stora Döden och Arnold Böcklins målning Plague, för att nämna två. Ämnet är sannerligen ingenting nytt, men för den delen inte heller förlegat.

Döden har och fortsätter att fascinera, tilltala, fresta, lamslå och omfamna. Den är abstrakt, men samtidigt väldigt konkret. Evig. Livet är endast en variabel i döden som är konstant.

Mellan 26 och 40 miljoner människor dog när den svarta döden härjade hänsynslöst under några fåtal år. Den stormade Europa 1346 och kom till Sverige 1350. Mellan en tredjedel och hälften av Europas befolkning dog av dödens pestburna andedräkt. Ett pandemiskt pandemonium som fick en hel världsdel att krackelera. Ett folkmord utfört av en ansiktslös emissarie.

Ars moriendi? Människans dumhet upphör aldrig att förvåna. Vi står alla handfallna när döden har kommit för att hämta.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: