Allt du behöver veta om Ghost-bråket – och lite till

Svensk drama-såpa.

Opus_eponymous

I och med att Ghostmedlemmarna Simon Söderberg, Mauro Rubino, Martin Hjertstedt och Henrik Palm (ja, han som tidigare spelade i In Solitude) har ansökt om stämning gentemot sångaren Tobias Forge finns inte längre några hemligheter kvar runt bandet.

Men för att förstå bråket som lett fram till detta, måste man ha insyn i historien. Bara Metal har läst stämningsansökan och här är den i all sin korthet:

Ghost startades mer eller mindre av Simon Söderberg och Tobias Forge som spelade in bland annat Elizabeth i Simons studio. Bandet utökades med Gustaf Lindström inför inspelningen av debutalbumet Opus Eponymous, som Ludvig Kernberg var studiotrummis på.

Därefter tillkom Martin Persner och Aksel Holmgren (som lämnade bandet slutet av 2014). Gustaf Lindström lämnade bandet och ersattes av Richard Ottosson (som i sin tur lämnade bandet 2013).

Vid ett bandmöte, i mars 2011, kom man överens om att Tobias Forge var bandets kontaktperson, och han tilldelades rollen som bandledare. Hans roll var också att ”skriva bandets låtar”, och övriga i bandet skulle ”i huvudsak verka som musiker i bandet.”

Vid ytterligare ett bandmöte, hemma hos Martin Persner, kom alla överens om att verksamhetens överskott skulle ”fördelas lika mellan medlemmarna i bandet.” Det är här skon klämmer, för de som har stämt Tobias Forge känner att detta aldrig har skett. Ghost borde ha tjänat mer pengar än vad de har fått ut.

I en ekonomisk uppgörelse föreslogs runt 2011 att Tobias Forge skulle samla alla intäkter till sitt svenska bolag Svensk Drama Pop AB, och övriga skulle starta enskilda firmor och fakturera månatligen till Forges bolag. Uppenbarligen har detta inte fungerat fullt ut – mest för att Simon Söderberg, Mauro Rubino och övriga inte upplever att de har haft någon som helst insyn i Tobias Forges svenska bolag. Inte heller i de bolag Forge så småningom skapat i England (Papstrello Limited) och i USA (Santasma Touring Inc). Hur stor har vinsten varit?

Spola fram till 2016. Frågan om hur mycket pengar Ghost egentligen tjänar är obesvarad. Tobias Forge är den ende i bandet som har insyn.

Bandmedlemmarna ställde hårt mot hårt under en USA-turné i april 2016. De har då fått kontraktsförslag från juristen Sissa Hagald, och efter att ha kollat på avtalen med en egen jurist är det långt ifrån nöjda. Avtalet kallas för slavkontrakt, de vill inte bara lyfta månadslön utan de vill också ha del av verksamhetens överskott – så som de menar en gång har avtalats muntligt.

Under detta bandbråk våren 2016 bedyrar Tobias Forge sin oskuld, han menar att han inte låg bakom kontraktsförslaget och lät övriga medlemmar förstå att det inte var ”meningen att han skulle bli miljonär medan övriga bandmedlemmar skulle leva på existensminimum.”

Martin Persner lämnade bandet sommaren 2016, i stämningen framgår inte varför. Han är heller inte kärande i detta ärende.

Även nästa kontraktsförslag, i september 2016, förkastades. Det speglade varken den kompensation bandmedlemmarna ansåg sig vara värda eller det avtal de menar att de en gång har avtalat. Det är nu det hettar till som allra värst, för Simon Söderberg, Mauro Rubino, Martin Hjertstedt och Henrik Palm verkar mitt under en pågående turné ha lyckats förhandla sig fram till en fast ersättning de verkar nöjda med.

Väl hemma får de dock ett skott nacken från juristen Sissi Hagald, som via mail verkar ge dem sparken från Ghost, i juridiska termer kallas det ”inte vara aktuell för vidare engagemang”, eftersom hennes ”huvudman”, Tobias Forge, har upplevt det som att han har blivit utpressad när förhandling uppstod mitt under en turné.

De motsätter sig så klart detta, men Sissi Hagald anser saken slutdiskuterad. Och där är vi nu – på väg mot en rättegång.

Övriga intressanta fakta:

• Inte en enda gång nämns Ghosts hemliga identitet-image. Tvärtom talar stämningsansökan mycket nog om vilka medlemmar som kom med när, och via vilka kontakter.

• Henrik Palms insatser under senaste albumets inspelning lyfts fram som ”väsentliga.”

• Det finns två versioner av Infestissumam – en första inspelning hos Simon Söderberg ratades av Universal. Albumet spelades in igen, i Nashville.

• Simon Söderberg har varit del av alla Ghosts inspelningar förutom Popestar mars 2016 – för att han vid det laget tröttnat på att frågan om kompanjonsavtal inte har blivit löst.

• I bevisningen ingår flera mail från Tobias Forge till bandmedlemmarna.

Annons

4 svar to “Allt du behöver veta om Ghost-bråket – och lite till”

 1. Emil Says:

  Jag tycker att ghost bandet ska käna mer än vad dem gör. för alla är lika värda tänk lite på de snälla ghost gjorde det bästa alla vill ha ghost tillbaka

 2. gp Says:

  nä det är ej musik längre kan liknas med the monkey.. pengar pengar…
  känsla gememskap……

 3. Magnus Blomqvist Says:

  Oj så många faktafel. Var har du fått den här informationen ifrån? Jag vet inte ens i vilken ände jag ska börja. Oj oj oj oj.

  • Bara metal Says:

   Tack för din kommentar. Vi tar det igen: ”Bara Metal har läst stämningsansökan och här är den i all sin korthet.”

   Du kan själv beställa den från tingsrätten istället för att antyda faktafel som du inte har någon aning om. Alla fakta är korrekta, inlämnade och begärda utlämnade från en svensk tingsrätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: