Bara i Bara Metal: Litauiska journalisten Greta Alminaitė tipsar om inhemska band – del II

Experten talar.

greta-copy

Hon pratar inte bara perfekt svenska och litauiska, utan kan mycket mer om metal i Batlikum än du och jag tillsammans.

Genom ett samarbete med bloggen ferrum.li har metal-journalisten Greta Alminaitė satt ihop en short list över sex band från Baltikum och Polen som du måste ta dig tid att lyssna på. Första delen hittar du här. Här nedan tipsar hon bland annat om ett band vars dödliga bussolycka ledde fram till albumet Near Death Revelations – ett album som alla borde lyssna på.

Nihilstkrypt

40069_photo

Estlands death metal-nihilister Nihilistikrypt skapades av gitarristerna Sorts och Uziel 2004 efter att deras första band Ignorabimus hade splittrats samma år. Redan ett år senare kom gruppens debutskiva Required Sacrifices. Det klassiska old school death metal-soundet kryddas här och var med modernare element och hatet och misantropin strömmar över kanterna.

Efter debuten lämnade grundarmedlemmen Sorts Nihilistikrypt och de kvarstående medlemmarna blev fullständigt av med alla melodier som fanns på deras debutverk. På det andra albumet Psykhosis (2011) blev låtarna tydligt snabbare och brutalare, nu var det det benknäckande och blästrande dödsmetallvansinne som gällde. Trummisen Markus Saar är ett namn som är värt att komma ihåg. Han spelar också i black/death metal-bandet Süngehel och brutal death metal-banden Baalsebub och Hymenotomy som förra året dök upp i Trevors [Black Dahlia Murder] månadsspalt om underground musik på Metal Injection.

År 2014 trädde den kvinnliga vokalisten Meriliis Ojamäe in i den mörka kryptan där seriemördarens makabra utställning pågår. Precis före jul i fjol återkom Estlands bödlar Nihilistikrypt med nyslipade knivar och yxor på sin tredje skiva Serial Killer Diaries. Värmen från skapargnistan och färskt blod tillsammans med starka kannibaliska traditioner gör den till en farligt trivsam dagboksläsning. Lyssna här.

Blaze of Perdition

3540268475_photo

Black metal-gruppen från Polen startade sin verksamhet som Perdition 2004 men tre år senare byttes namnet till Blaze of Perdition på grund av den drastiskt förändrade uppställningen av bandet och den musikaliska och inre mognad som infördes av nya medlemmar.

I intervjuer nämns svenska Dissection, Watain, Necrophobic och Unanimated som huvudinfluenserna för Blaze of Perdition. På de första två fullängadarna Towards the Blaze of Perdition (2010) och The Hierophant (2011) [mixad av Tore Stjerna] bjuds man på ett ordentligt infernaliskt gästabud där man piskas av djävulens skoningslösa och flammande tungor. På båda skivorna har de polska Lucifer-dyrkarna intressant nog även två vokalister (Sonneillon och Ashgan) vilket bidrog till deras majestätiska och grymma black metal-sound.

Lägg gärna trummisens namn på minnet. Vizun (Krzysztof Saran) som anslöt sig till bandet 2011 spelar nuförtiden förutom i Blaze of Perdition i sex andra anmärkningsvärda metalband av vilka Ulcer, Deivos, Dira Mortis och Straight Hate har under de senaste två åren släppt skivor.

År 2013 kraschade bandets turnébuss på väg mot Österrike. Sonneillon och Vizun skadades allvarligt och basisten Ikaroz, också känd som 23, drabbades tyvärr av samma öde som Cliff Burton. Överkommande tragedin återvände Blaze of Perdition till studion och 2015 såg den tredje fullängdaren Near Death Revelations dagens ljus. Detta är en utarbetad och välstruktuerad skiva som innehåller en stor känslomässig styrka och musikalisk intensitet, förtvivlans gråaste toner blandas här harmoniskt med översnabba trummor och Sonneillons djupa röst som sliter hjärtat ur bröstet på en. Blaze of Perdition är tveklöst ett black metal-band av högsta kvalitet. Lyssna här.

Nuclear Holocaust

nh-copy

Jag sparade min Fenriz-liknande hyllning till en riktig underground till slutet. Nuclear Holocaust är ett mischmasch av grindcore-hardcore punk-thrash och old school death metal. Just detta virrvarr av genrer som bandets debutskivan Overkill Commando (2016) präglas av gör det polska gänget till ett fängslande nytt fenomen. Nuclear Holocaust grundades 2015 och samma år släppte de sin första demo Mutant Inferno. Huvudorsaken till varför jag vill omnämna dessa unga mutanter från Poland är det klart påtagliga framsteg som har gjorts under en sådan kort period. Jämfört med demon är låtarna på Overkill Commando hårdare och det kännetecknande kombinerandet av punk-thrash och death som redan finns på demon känns här bättre utvecklat. Bristen på dynamiken gör dock att även de grindcore-typiskt korta energiexplosionerna börjar låta lite identiskt.

Skivans omslagsillustration är däremot helt perfekt, tycker jag. Nuclear Holocaust är ett band att hålla ett öga på eftersom de snart kan mutera till något kärnkraftigt. Nuförtiden turnerar de dessutom med andra polska underground-fredsbrytare Brüdny Skürwiel som är besatta av Satan och thrash och som är så underground att det faktiskt inte går att säga något mycket mer om dem. Men lyssna på och headbanga – det kan man gott göra. Lyssna här.

Greta Alminaitė

Läs del I här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: