Bara i Bara Metal: Litauiska journalisten Greta Alminaitė tipsar om band från Baltikum – del I

Veckans tips.

greta-copy

Gillar du Mgla, Behemoth och KAT? Klart du gör. Men vill du ha lite bättre koll på Öst-Europa bortom de stora polska banden? Klart du vill. Och det vill jag med.

Genom ett samarbete med bloggen ferrum.lt skriver metal-journalisten Greta Alminaitė en short list över sex band från Baltikum och Polen som du måste ta dig tid att lyssna på. Först ut är tre band som beundrar mörker.

Luctus

luctus-copy

Litauens black metal-veteraner Luctus grundades 2001 och har genom åren byggt upp ett grundmurat rykte som landets starkaste och mest konsekventa band inom genren. Luctus var från början ett one-man projekt av Kommander L. som släppte sex olika slags plattor, inklusive en split Sonitus Caeli Ardentis (2007) med de andra litauiska mörkrets beundrare Argharus som tyvärr upphörde 2014.

År 2009 gav Litauens största metal-skivbolag Ledo Takas ut Kommanders första fullängdare Jaučiant pabaigą arti och alltsedan detta år hade Luctus haft en ständig uppställning med trummis Kingas och gitarrister Šatras och Blakulla. Som en kvartett har bandet givit ut två skivor – Stotis (2013) och Ryšys (2015) på ett annat litauiskt skivbolag Inferna Profundus Records. Titlarna på albumen ger en antydan om att Luctus skriver låtar på litauiska. Bandet har även ett påtagligt inslag av patriotism vilket troligen är kännetecknande för både Litauens och andra baltiska länders metal musik i allmänhet. Deras låt ”Už Lietuvą” (”För Litauen”) är tvivelsutan den fetaste av de tusentals patriotiska låtar som skrivits i vårt land.

Luctus har en utarbetad egen bandestetik, de spelar både hemma i Litauen och på scener runt om i Europa, hittills har bandet gjort två Europaturnéer. Angående musiken spelar de en rättfram och hård traditionell black metal men det gör de på ett kvalitativt och självsäkert sätt. Lyssna här och här.

År 2005 etablerades dessutom Fuck Off and Die! – ett annat oneman-band av Kommader L. Detta är thrash metal-influerad black’n’roll som, vilket ni ser på bandnamnet, sprider hat precis mot allt.

Au-Dessus

aud-copy

De mest lovande black metal nybörjarna Au-Dessus grundades 2014 av medlemmar i ett teknisk dödsmetall band Paralytic efter det tagit slut. Under några aktiva år (2009-2013) var dessutom Paralytic en viktig del av landets metal-scen, 2011 representerade de Litauen i den stora världsfinalen på Wacken Open Air, och därför känns det fortfarande som en riktig förlust.

Grabbarna i Au-Dessus med Mantas [sång/bas], Simonas och Jokūbas [gitarrer] samt Šarūnas [trummor] är unga skickliga musiker som alla har spelat inte bara i Paralytic utan också i andra ledande rock- och metalband i Litauen. 2015 släpptes gruppens självbetitlade minialbum och debutskivan som ska ges ut på det franska bolaget Les Acteurs De L’Ombre Productions är på väg. Lyssna här.

Förra året turnerade Au-Dessus runt i hela Europa och även om bandet har existerat i endast tre år har de redan hunnit spela med Mayhem och Watain.

Urskumug

17088_photo

Litauer och letter brukar ömt kalla varandra för ”braliukai”, ”de små bröderna” (det kan man lätt märka vid röstningen i Melodifestivalen…), och mitt första lovord bortom hemlandets gränser går följaktligen till Lettlands vredgade stenåldersmän Urskumug. Deras nya EP The Throne for My Ego som kom ut i början av januari var en riktig upptäckt för mig.

Urskumug bildades 2000 som ett rent black metal-band och 2004 gavs letternas debutskiva Pāreja (Passover) ut. Efter två år släpptes deras andra album Am Nordr på det litauiska skivbolaget Ledo Takas. Det är en riktigt intensiv och dynamisk black metal-skiva men redan här några överraskande slams tagna från brutal death metal och ekon av Morbid Angel fogas in i den typiska tremolo-riffandets och blastbeattrummandets gröt.

Det känns som att, efter ett längre än tio års uppehåll, Urskumug återkommer med ambitionen att bli Lettlands Behemoth. Soundet har uppenbarligen utvecklats åt mer death metal-låtande håll. De fyra låtarna på The Throne For My Ego låter fräscht och kraftigt, några för modern metal karaktäristiska breakdowns som har hunnit att bli en sliten kliché passar utmärkt i den sista låten (”Nebula Diabola”) som generellt är väldigt smakligt uppbyggd, tycker jag. Lyssna här.

Greta Alminaitė

Läs del II här

Ett svar to “Bara i Bara Metal: Litauiska journalisten Greta Alminaitė tipsar om band från Baltikum – del I”

  1. galacticmutilator Says:

    Intressant. Detta får kollas upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: