Exklusiv intervju – Domkraft: ”Låten tar det utrymme den behöver – det handlar om en känsla i ryggraden”

…nog för att lyfta en bil.

 

Utan tvekan har Domkraft förgyllt din gråa vardag med doom som får spikarna i svenska röda stugor att skallra. The End of Electricity, uppföljaren till ett debutalbum som gavs ut 2015, bör med stor sannolikhet få gå varm i din musikspelarapparat. Bara Metal fick tips om Domkraft via en läsare (mer sånt tack!). Anders Dahlgren (trummor) svarar på frågorna.

domkraft7-copy

Jämfört med debuten har detta album fler låtar och kortare låtar – varför?

– Våra låtar bygger alltid på ett riff eller ett tema i grunden som växer fram. Låten tar det utrymme den behöver. Senaste skivan jobbar mer med tyngd än rymd och det är inget självändamål att låtarna ska vara varken långa eller korta. Vi brukar känna när en låt är färdig och då handlar det mer om en känsla i ryggraden än att titta på klockan.

– Dessutom ser vi själva snarare förra plattan som en EP än en fullängdare. En EP med ganska långa låtar.

Okej. Drones är en av de kortare låtarna, men jag tycker den hade varit utmärkt med dist, bas och trummor som slog in efter ett tag. Vad var det som fick er att hålla just den så nedskalad och kort? 

– Temat i Drones förekommer på flera olika sätt på andra ställen på skivan. Den fungerar som både vägvisare och andningspaus och gjorde sig bäst som kort och nedtonad i motsats till övriga låtar. Vi öppnar ofta våra spelningar med den.

The End of Electricity – varför valde ni den titeln?

I takt med att texterna tog form visade det sig ganska snabbt att det fanns ett underliggade undergångstema där. Slutet på något, slutet på elektriciteten – slutet på allt. En sista jävla urladdning.

Ni verkar nästan överrumplade av och överösta av beröm och kommande spelningar, så som i Las Vegas. Visste ni att ni hade något väldigt bra på gång med detta album?

– Ja. Vi har arbetat med vår idé och vårt sound ganska länge. Vi påbörjade arbetet med nya skivan nästan omedelbart när EP:n kom ut och börjar nu närma oss det vi letat efter. Sen har saker gått snabbare än vi räknat med.

– Spelningen Psycho Las Vegas till sommaren känns till exempel fortfarande lite ogreppbar. Bara en sån sak som att vara på samma affisch som Neurosis och Swans är ju i sig helt enormt eftersom det är två band som betytt väldigt mycket för oss.

Vad är er bakgrund som band-polare? Stämmer de att ni delade replokal i Göteborg, men började spela ihop först i Stockholm?

– Det stämmer. Vi bodde i Göteborg samtidigt under många år. Martin [Widholm] och Martin [Wegeland] spelade tillsammans på den tiden, medan jag spelade i ett annat band i samma replokal. Vi umgicks i samma kretsar, gick på samma spelningar och stötte på varandra ute hela tiden. Men där och då var det inte aktuellt att spela tillsammans eftersom vi alla var upptagna med vårt.

– Sen flyttade alla till Stockholm ungefär samtidigt. Det dröjde dock ganska många år innan vi faktiskt kom till skott och startade Domkraft. Martin och Martin hade en idé om att spela riktigt tungt och malande. De kontaktade mig som direkt nappade på idén. Ganska fort fann vi varandra musikaliskt och sedan har det bara rullat på.

När ni spelade under Göteborgstiden – då var det inga av de band ni spelade i som höll på med metal? Hur har förvandlingen fram till doombandet Domkraft sett ut?

– Vi har lyssnat på den här typen av musik väldigt länge. Tanken med bandet var från början att jobba med doom- och krautinfluenser i låtskrivandet. Vi är ju en trio och alla har en fri roll i låtskrivandet. Musiken får sitt eget liv på ett sätt. I dag känner vi inte att vi tillhör någon exakt genre även om vår besatthet av groove, fuzz, drones och tyngd styr oss mot doomscenen och dom som gillar den –  även om våra skivsamlingar och influenser sträcker sig betydligt bredare än så.

 När jag hör Domkraft kommer jag att tänka på fantastiska UK-bandet Conan – är det ett band ni känner er musikaliskt besläktade med? 

– Conan är grymma! De har ett konsekventare och mer minimalistiskt förhållningssätt till tyngd men det finns definitivt ett släktskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: