Vuxna stora män fällde tårar när Panopticon spelade

20160930_235357

Kulturgärningar är det gott om inom metalscenen. Vissa är outstanding. Som det som skedde i Stockholm i fredags, när skivbolaget Nordvis såg till att Panopticon spelade live för första gången någonsin i Europa (och för andra gången någonsin i Sundsvall en dag senare).

Innan Panopticon gick upp på scenen stod dock Grift för en fantastisk spelning. Sångaren och grundaren Erik Gärdefors kanske inte höll med? En bit in i spelningen ursäktade han bandet och sig själv med ”det är bara två låtar kvar”. Helt i onödan, för Grift hade inget att skämmas för. Tvärtom, de kunde gärna ha spelat ett längre set.

Kvällens höjdpunkt var dock utan tvekan Panopticon. Mäktet! Hela publiken leviterade tjugo centimer, inte av headbanging eller röj, utan av eufori. Och vilka coola musiker. Hade man sett Austin Lunns kompband  på landsbygden i Kentucky eller Minnesota hade man tagit dem för vanliga no-good metalfans: Sköna pjucks från lokala skobutiken och ärvda, luftiga byxor från storebrorsan, så långt bort från oss svartklädda fans man kan komma.

Men i fredags var de Idoler.

Vuxna stora män grät när  Panopticon spelade låtar som Into the North Woods och Oaks Ablaze. Jag tror till och med fans från Frankrike tog sig till denna konsert i Stockholm. Själv blev jag helt såld och kan nu bara lyssna på Panopticon.

Vilka låtar spelades då? Jag är den förste att erkänna att jag inte pluggar in låttitlar på samma sätt idag som jag gjorde som tonåring. Men enligt setlist.fm spelade Panopticon följande set i USA strax innan bandet kom hit, så jag gissar att detta stämmer någorlunda:

Tamarack’s Gold Returns
Into the North Woods
Oaks Ablaze
Black Soot Red Blood
Living in the Valley of the Shadow of Death
Watching You
Sigh of Summer
Black Waters

Enligt samma sajt spelade Grift följande set i Stockholm:

Aftonlandet
Den fångne
Svältorna
Dödens dåd
Eremiten Esaias
Skarprättaren

20160930_235355

20160930_225549

20160930_235335

20160930_235326

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: