Pontus från Miasmal om studio vs. live: ”Detta föredrar jag och här är varför!”

…en överton för mycket?

Pontus

Ni vet den där ständiga frågan alla musiker måste ställa sig: Vad är roligast? Spela live eller spela in i studio? Pontus i Miasmal [sång, gitarr] har svaret. Han och kollegorna i Göteborgsbandet är aktuella med tredje fullängdaren Tides of Omniscience efter ett stålbad i studion. Bara Metal höll fram papper och penna och ställde frågan precis som ovan – live eller studio – vad föredrar du?

”För mig är den kreativa processen det absolut roligaste, det här med att göra plattor. Allt utöver det är en bonus.

Själva tiden i studion kan dock vara jävligt slitsam. Du jobbar 18 timmar om dagen, kan inte sova ordentligt på nätterna för hjärnan är uppe i varv hela tiden och det är massa små beslut som måste fattas: Är det en överton för mycket i det här solot? Borde inte trummorna markera ackordbytena på cymbalerna i det partiet? Ska basen lattja i sticket eller köra mer basic och så vidare?

Sånt som man inte alltid har tänkt på när man stått och brötat i repan utan istället ligger och ältar efter sänggåendet. Har man allt det klart så är det gärna riffen som går på repeat i skallen, eller kanske texterna. Hehe, kul det låter!

Men ja, själva inspelningsprocessen är mest mekanisk, det är vägen dit, och resultatet efter som är det roliga. Live är ju oftast bara gött. Det är grymt kul att spela live, fast det är annorlunda på så sätt att det handlar mycket om energi, och är väldigt här och nu. När du spelar in en platta så vet du att du måste leva med den resten av livet, och ha den väldigt tätt inpå dig den närmaste tiden.

Om jag kan vidga begreppet ”studio” till hela den kreativa processen, så är det som sagt det viktigaste för mig. Men jag skulle inte vilja vara utan live-upplevelsen heller om jag var tvungen att välja, det är två sidor av samma mynt.”

Pontus, Miasmal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: