Pyramido respekterar inte riffet – här är varför

”Respektera Texten.”

Pyramido160218ny

Malmöbaserade Pyramido släpper sin fjärde fullängdare Vatten 22 april via Farewell Records. I samband med den nyheten dök en liten pressrelease upp, där följande framkom: ”Efter år i villfarelsen att de [bandet] dyrkade riffet, blev de cirka 2011 ett band att räkna med efter att ha kommit till insikten att riffet kanske tvärtom borde ringaktas.”

Ringakta riffet? Ringakta?! Det vill vi ju veta mer om. Så Bara Metal bad Pyramido helt enkelt förklara sig. Men innan den besten till text slår sönder din värld om Riffet – ni vill ju höra musik också. Här finns Vatten. Och här beställer du albumet. Och här är Pyramidos svar:

”Efter att i så många år ha agiterat för en respektlös inställning till Riffet är det ju inte mer än rätt att någon ber oss att brodera ut texten om detta, och hur ömkligt vore det inte att neka en inbjudan till att agera gästskribent på just detta tema? Så, nu är det dags att försöka bena ut vad vi menar med det hela.

Jag tror att det finns ett flertal anledningar till varför vi har valt, för visst är det ett väldigt medvetet dissande, att framhålla vår avoga inställning till den rätt trötta uppmaningen att respektera Riffet.

En enkel och kort förklaring är helt enkelt att musik som bygger på en slentrianmässig vördnadsfull hållning till det standardiserade slöa rockriffet är mer än lovligt tråkig att lyssna på, och då ska vi inte ens prata om det själsliga självplågeri som är en direkt följd att att vara tvungen att framföra spektaklet.

Men den anledning som jag tror är ärligast och för vår del mest ”intressant” att skriva om handlar om en sorts distansering från den genrevärld inom vilken vi verkar samt en sorts positionering på den om än abstrakta men alltid lika närvarande subkulturella skala som väl oftast löper mellan värdena ”helt jävla off” och ”jättecreddiga riffdyrkare med mängder av subkulturellt kapital” (har nu läst igenom denna mening och vill be hela världen om ursäkt för att jag råkade spendera tre år på så kallade ”högre studier”). Alltså, vi är rätt ointresserade av den långsamma rockvärlden, och det eviga tjatet om att riffet ska vara det som ger musiken bäring handlar om så mycket mer än själva musiken, det medföljer ett helt livsstilspaket som vi inte pallar med.

Nej, vi åker inte på patchkonvent och deltar i seminarier på teman om en tyglapps estetik. Nej, vi spenderar inte helgerna sittandes i en svart lädersoffa rökandes skunk framför någon värdelös film om valfri Anton LaVey-epigon som gillar motorcyklar och att bränna rökelse från indiska i någon jävla fonduegryta. Och nej, vi respekterar inte heller riffet, för skulle vi ta den frasen i vår mun så skulle vi också underförstått ge tumme upp till allt annat meningslöst bös som man tydligen får på köpet, och så kan vi ju faktiskt inte ha det. Vi har hellre gått in i rollen som ett gäng utstuderade pseudotöntar med antihjältekomplex som gillar tacos, kaffe med mjölk, en bra melodisk hook och smörgåstårta.

Vi har inget emot skitig musik eller en estetisk profil som relaterar till de delar av världen som normativt sett anses vara de fula och/eller sämre. Men det betyder ju inte att man för den sakens skull behöver vara en tråkig jävel som väljer att leva inom det regelverk som är rådande.”

Viktor via Pyramido

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: