Phil Anselmo-gate – Detta har hänt

Hänger du med i vad som händer borta i USA med hela Phil Anselmo-grejen? Här är tio punkter som sammanfattar vad som har hänt i korta drag.

Unknown

1. Under konserten Dimebash den 23 januari avslutar Phil Anselmo en spelning ihop med bland andra Robert Trujillo och Dave Grohl genom att göra en nazihälsning mot publiken och ropa ”white power”.

2. Ett Youtubeklipp dyker upp som visar just detta. Den delen av konserten hade tidigare klippts bort av mannen som filmade konserten, men han ångrade sig och tänkte att världen lika gärna kunde få veta.

3. Nu kommer det intressanta. Phil Anselmo svarar på den kritik han får som en kommentar under videon på Youtube, och skyller på att han hade druckit ”white wine” backstage, och att det var typ detta vita vin han refererade till. Han understryker att han inte tänker be om ursäkt för vare sig nazihälsningen eller att han ropade ”white power”.

Ok folks, I’ll own this one, but dammit, I was joking, and the ”inside joke of the night” was because we were drinking fucking white wine, hahaha… Of all fucking things. Some of y’all need to thicken up your skin. There’s plenty of fuckers to pick on with a more realistic agenda. I fucking love everyone, I fucking loathe everyone, and that’s that. No apologies from me. PHA ’16

4. Bloggar så som Metal Sucks (som jag läser) snappar upp hans kommentarer och fördömer den som bullshit-förklaring. Det tycker Phils Anselmo rasistiska utspel har fått pågå för länge utan att någon har konfronterat honom med dem.

5. Allt blåser upp till heta debatter bland fansen där många sänker Phil Anselmos agerande och svar, medan lika många vill släta över det hela, med försvar så som ”black metal hatar kristendom, bli upprörda över det istället!” till ”jag är vit och stolt, inget fel med det”. Till saken hör att Phil Anselmos rasistiska tendenser egentligen inte är en nyhet. Alla har känt till det, men ingen har vågat ta bladet från munnen.

6. Små band som All Shall Perish och Darkest Hour sänker Phil Anselmo på Twitter.

7. Rob Flynn i Machine Head tar bladet från munnen. Och detta är så ovanligt inom metalvärlden att det är en milsten. Rob Flynn släpper en video där han pratar om händelsen i nio minuter, han fördömer det på ett väldigt pedagogiskt sätt och kallar Phil Anselmo en stor mobbare som de flesta inom industrin är rädda att stöta sig med. Rob Flynn var med under Dimebash, och vittnar om att det inte ens fanns vitt vin backstage. Han berättar också att Phil Anselmo kallade två av Machine Heads album för ”nigger music” när de båda satt och snackade innan spelningen. För att förstå det laddade i allt som har hänt måste man ha historisk och nutida kunskap i hur förtryckta svarta är i USA. Titta på Rob Flynns video så får ni en liten inblick (jag tänker på det kontrakt han tvingas skriva under för att få köpa sitt hus).

8. Phil Anselmo pudlar. Han ber om ursäkt (kolla Bara Metals inlägg från i lördags). Filmen läggs bland annat upp på hans och Downs facebooksida. Fansen är fortfarande i två läger, de som inte tycker lite rasism är så farligt, och de som tycker tvärtom, men fler och fler verkar ta mod till sig och fördöma hans agerande. I videon säger Anselmo att han älskar alla, och han vill ha en ny chans. Men han förklarar sig inte närmare. Återstår att se vad han gör med denna ny chans.

9. Fler kända musiker lägger sig i debatten, så som Sebastian Bach. Scott Ian (Anthrax) lägger på Instagram upp en (provokativ) uppmaning till Anselmo, att han ska donera pengar till Simon Wiesenthal Center.

10. Vad händer nu? Återstår att se nästa gång Phil Anselmo uppträder med Down, vilket är inom bara några dagar.

Annonser

Ett svar to “Phil Anselmo-gate – Detta har hänt”

  1. Sluggo Says:

    ”Till saken hör att Phil Anselmos rasistiska tendenser egentligen inte är en nyhet. Alla har känt till det, men ingen har vågat ta bladet från munnen.”
    Det var faktiskt en nyhet för mig, kanske har jag hängt med dåligt senare år i diskussionerna.
    Kan ni inte göra en liten sammanställning för oss oupplysta?
    Mvh s

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: