Morbus Chron: ”Egentligen hör vi nog inte hemma på ett större skivbolag”

Att dela ut post är bra för metal.

image002

Morbus Chron släpper nytt album 24 februari. Ungefär samtidigt drar de ut på turné Necrowretch (22 februari i Stockholm, 24 februari i Köpenhamn). Bara Metal ställde frågor angående nya släppet. Robert “Robba” Andersson (sång, gitarr) svarade.

Under 2013 var det tyst om er – har ni lagt all tid till att fila på Sweven? Berätta! 

– Vi släppte vår andra EP 2012 och tänkte väl att det skulle räcka för att inte helt försvinna från radarn. Det verkar dock som att folk har trott att vi gått upp i rök, alternativt hållits som gisslan av Century Media. Vi spelar så sällan, och vi ser ingen anledning till att uppdatera facebooken med, ”Nu sticker vi och repar!”. Det fick helt enkelt bli en längre tystnad tills det att vi kände att vi hade något stort att dela med oss av igen.

Okej. Och nu släpper ni ny musik. Berätta om processen med skivan!

– Jag har inte haft mycket annat i tankarna än den här skivan under den här tiden. Många långa nätter med gitarren, hundratals anteckningar i det lilla blocket under postutdelningen, och mycket slit i replokalen. Vi har överraskat oss själva och spelat in en väldigt annorlunda skiva, helt fri från regler och krav. För många blir det nog väldigt konstigt och skrämmande. Jag kan hoppas att folk ska tycka om skivan, men det är egentligen inte så viktigt längre. Vissa kommer förstå grejen, andra inte alls. I slutändan är jag otroligt nöjd över det vi presterat.

21472127-origpic-c1b7ceSweven låter som ett typiskt lexikonord man aldrig lärde sig i skolan – ska det vara en anspelning på Sweden? 

– I nästan varje intervju har folk undrat om det anspelar på Sverige. Jag har inte ens reflekterat över likheten. Skivans titel är ett gammalt engelsk ord för dröm. Hela skivan bygger på ett drömkoncept, så Sweven klingade perfekt.

Okej, vi fattar. Hur skulle du beskriva er form av musik för någon som aldrig hört er? 

– Dödsmetall, för det är det vi spelar, med en liten twist på, för att finsmakarna ska bli nöjda! För oss kommer vi alltid att vara ett dödsband. Det finns liksom ingen annan metalgenre som vi känner oss en del av. Nu verkar man vilja få oss till någon slags progressiv/teknisk metal, men det känns bara fel med tanke på vilka band som vanligtvis ses som en del av den Death Metal-kategorin. I den bemärkelsen är vi lika tekniska som vi är danska. Det blir bara humor av alltihopa när man in i det sista ska försöka labela någonting. Det är väl kul med ett band som är lite svårplacerat?

The Perennial Link – sablars vilken låt! Helt klart min favorit.

– Tack ska du ha!

Har du själv någon låt på albumet du gillar extra mycket? 

– Nja. Att välja en specifik låt är svårt. Det är just som ett helt album som alla låtar når sin fullaste potential. Det finns vissa partier som är extra speciella, då jag verkligen kan få tyst på allt sorl i skallen och förlora mig själv i musiken. Speciellt i de cleana partierna på skivan. Men jag tycker om delarna när det blir som hårdast också. Jag är stolt över skivans balans mellan fult och vackert.

Föredrar ni stort bolag som Century Media framför mindre, mer independent bolag?

– Det finns möjligheter till all typ av promotion, fler gig, videoinspelning och så vidare, men vi är dåliga på att ta del av sådant. Vi är nöjda med att spela någon gång ibland, svara på några intervjuer och sen snabbt återgå till att skriva musik igen.

– Egentligen är vi nog inget band som hör hemma på ett större skivbolag. Men vi får ekonomiskt stöd för allt vi behöver, samtidigt som dom låter oss göra precis vad vi vill med musiken. Det är precis så vi vill ha det. Allt kring skivsläppet hanteras på ett snabbt och smidigt sätt, och spridningen och tillgängligheten av musiken blir långt mycket bättre. Det är det enda vi bryr oss om.

Century Media har varit väldigt framåt på marknaden, och signat band som Watain, men framför allt unga, nya, ”undergroundband” som Vattnet Viskar, Amulet, Vampire och Morbus Chron [redan 2012] – vad har ni att säga om ert skivbolags framfart? 

– Jag tycker det är kanon att dom ger mindre band chansen att nå ut till en större publik. Någonstans har dom ju blivit smått förpestade av sämre musik, men det rör inte oss och vår verksamhet. Håll tummarna för att det här bara är början på en förbättring för skivbolaget vad gäller deras val av band.

Etiketter: ,

Ett svar to “Morbus Chron: ”Egentligen hör vi nog inte hemma på ett större skivbolag””

  1. galacticmutilator Says:

    Bra intervju. Detta blir en skiva att införskaffa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: