Ett litet försvar för Carcass Swansong

Swansong. Vattenspridaren. Älska eller hata. Och om du älskar, så gör dig alltid beredd på att förklara varför. Jag ska göra det just nu. carcass-swansong

Nej, Swansong är inget dåligt album. Det är inte så dåligt som de flesta vill ha det till. Eller som de flesta tycker att det ska vara jämfört med tidigare Carcass-album.

Albumet består av (oftast) riktigt bra låtar, bra riff, fast en ljudbild som är så tunn som ett halmstrå. Suset från en felinställd ventil innehåller mer djup och kräm än Swansong vilket många blandar ihop med dåligt album.

Men så är det där med låtarna. De är för bra metal för att avfärdas. Och det finns två låtar som jag verkligen tycker sticker ut på ett bra sätt, som jag vill pusha för extra mycket:

Black Star: En midtempolåt med ett intro/versriff som ger visionen av en armviftande kung fu-uppvisning följt av en refräng där markeringar och tystnad utgör riffstukturen på ett spännande sätt. Och som grädde på moset – ett levande genomtänkt gitarrsolo.

Polarized: Lite högre tempo, men fortfarande midtempo. Samma uppbyggnad som Black Star med intro/versriff följt av refräng. Versen har ett sånt där sågande dämpat riff som är svårt att motstå. Polarized distiga riff bryts av med ett akustiskt hål som låter som hämtat från Testament.

Child’s Play måste ju förresten också nämnas som en höjdare, med sin slutna, intorverta vers. Svagaste låten på hela albumet är Firm Hand som bandet borde ha spolat – i den låten hörs det hur tunn ljudbilden är, särskilt i det thrashiga Slayerrifftet efter firm hand-partiet.

På det hela taget är albumet en homage till riffet som metalens hörnsten. Riff som ofta har svetsats samman perfekt. Kanske den största kritiken kommer från att det är mer thrashigt och melodiöst än ösigt och dödsigt. Om några år fyller albumet tjugo år. Och hade det inte varit ett Carcass-album så kanske det hade fått bättre status inför jubileet. Men det där är på gott och ont – hade det inte varit ett Carcass-album kanske Swansong inte hade diskuterats så här långt efteråt.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Ett litet försvar för Carcass Swansong”

  1. Seance Says:

    Swansong är ett bra album punkt! Det är bara hipster deathmetalare som inte fattar det då de bara gillar band och album som man ska gilla enligt den rådande normen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: