Smell the glove – Ghost höjer svarta handskarna

Det är med stor glädje jag konstaterar att Papa Emiritus II inhandlat svarta handskar på Åhlens i Linköping. Såna där med tre streck på ovansidan.

Ghost-B.C.1

Svarta handskar är nämligen metal. Och har så varit länge.

Förmodligen kommer vurmen för de svarta handskarna från italienska slasherfilmer (giallos), där mördaren alltid bar svarta handskar. Han eller hon var därmed ond, läskig och farlig. Men på ett snyggt sätt.

alice-cooper3_127054118_137552939Många metalband tog efter. Historieförfattarna var sena med att fatta poängen, men så här mycket vet vi: Chockrockaren Alice Copper var snabbt på med handskarna under åttiotalet, och har dem kanske fortfarande? Särskilt tydligt under Trash-perioden och i Poison-videon från 1989. Handskarna symboliserade hur läskig han var: ”Håll era barn inlåsta, för snart kommer jag med min show till staden – iklädd svarta handskar!”

En annan sångare i LA, Blackie Lawless, hängde på. Han satt i en filmstudio 1989 och spelade in videon till Forever Free, där han spelar akustisk gitarr med heltäckande handskar på händerna. Att ta ackord med tajta mördarhandskar fixade han lätt. Han var ju också chockrockare, om än omsadlad sådan inför Headless Children.

Blackie+Lawless+WASPBlackie8

Exemplen är fler: Rob Halford har ju alltid gillat läder så han kanske inte räknas, men Duff McKagan räknas. Han tyckte också det såg coolt ut. Ni minns, den där dråpliga situationen i kyrkan i videon till November Rain, då Slash inte hittar vigselringarna och Duff McKagan håller upp sina svarta handskar – med ringar.

Men nånstans där tappade kanske svarta handsken sitt koncept – läskighet byttes ut mot LA-rock, och Stephen Pearcy i Ratt tyckte de gav honom en sexig look.

images

Sedan stannade det av. Svarta handskar inom metal förlorade sin status. Vilken nolla som helst kunde ta på sig dem.

Papa Emeritus (II) tar nu tillbaka de svarta handskarna som de en gång var: onda, läskiga och farliga. Metal och svarta handskar har återfötts. Låt oss införa licens på vem som får lov att ha dem i fortsättningen.

Etiketter: , ,

2 svar to “Smell the glove – Ghost höjer svarta handskarna”

  1. SpaderEss Says:

    Mycket underhållande läsning. Det är lite som att det gått inflation i att visa ”hornen” nu när till och med hipp-hoppare gör det i tid och otid…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: