Bröderna Johansson om jazz, hårdrock och jazzig hårdrock

För tidskriften Fokus intervjuade jag bröderna Anders Johansson [Hammerfall] och Jens Johansson [Stratovarius] i och med att de har dragit igång projektet att spela sin pappas musik live runtom i Sverige.

Den långa intervjun hittar ni i senaste numret av Fokus som finns att köpa just nu. Med brödernas historia, framförallt Yngwie Malmsteen-tiden, blev det så klart en del hårdrockssnack också. De berättade vilken låt de mest tyckte lämpade sig att göra jazz på (se nedan), och sa bland annat följande om planerna att spela Jan Johanssons väldigt improviserade musik live:

”– Vi tycker detta är en kul grej. Det är otroligt annorlunda mot vad vi gör annars. Det är diametrala motsatser, jazz och hårdrock. Jazzen är lågmäld och full av improvisationer, säger Jens.

Hans ett år äldre bror fyller i:

– Normalt får man inte improvisera i hårdrocken. Alla fans förväntar sig att man ska spela exakt som på albumet, annars tror de att man spelar fel. Men när vi var unga var det skamligt att inte improvisera i hårdrocken. Vi gjorde det alltid när vi spelade med Yngwie. Allihop.

De var absolut inte ensamma om improvisationer inom hårdrocken på den tiden. Deep Purple gjorde så, och basisten i Metallica, Cliff Burton, improviserade alltid live för att inte tråka ut sig.” [Länk till Fokus hemsida här]

Etiketter: ,

2 svar to “Bröderna Johansson om jazz, hårdrock och jazzig hårdrock”

  1. anasoux Says:

    Vem är det som sjunger nuförtiden i Finntroll? Är det den unga snyggingen Mathias Lillmåns?? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: