Gormathon: ”Vi har totalförbjudit honom att klippa och raka sig”

På dagtid jobbar de som mekaniker, försäljare och industriarbetare. På kvällstid förvandlas de till Gormathon. Nyligen gav de ifrån sig ett vitalt och mullrande livstecken i videon till Land of the Lost. Till hösten kommer hela albumet, och bandet har ”hur mycket material som helst att välja mellan” – det lovar gott! Bara Metal har intervjuat gitarristen Stefan Jonsson:

Peter Sonefors [gitarr] har slutat – vad har hänt?

– Det är faktiskt ingen speciellt allvarlig anledning, han har bara tappat lite av sugen av att spela i ett band. Hans jobb tar mycket tid. Han ska även bli pappa nu i höst för första gången, så det har såklart också påverkat hans beslut. Det är absolut inga som helst hard-feelings mellan oss.

Ni har sökt ny gitarrist sedan början av juni – är ni klara eller är sökandet fortfarande på?

– Vi börjar närma oss ett avslut i den här frågan. Vi har fått många intresseanmälningar och har även testat några gitarrister och det känns nu som att vi har hittat den rätte. En kille som vi tror och hoppas väldigt mycket på. Vi kommer dock att träffa honom några fler gånger så han får känna sig för med vår musik, men allt känns bara bra och det kommer alldeles säkert att bli kanon!

Med tanke på sommarens spelningar – kan ni köra Gormathon med bara en gitarrist?

– Vi har faktiskt tänkt tanken och börjat arra om vissa låtar så vi kan göra det. Samtidigt har vi naturligtvis förhoppningen att snarast ha helt klart med en ny gitarrist som kanske hinner repa in vårt set. Och det är ju trots allt några veckor kvar till vårt nästa gig.

Ofta läser jag etablerade metalmusiker säga ”det är mycket svårare att slå igenom som nytt band idag, jämfört med hur det var på vår tid.” Håller du med om detta, du som spelar i ett relativt nytt band?

– Både och. Blev du upptäckt och fick ett skivkontrakt för 15-20 år sedan så var du ju på ett sätt ”hemma”. I dag så kan precis alla nå ut med sin musik genom medier som Youtube och så vidare. Det är lätt att få fram sin musik idag men det är ju lika lätt för alla andra 23 miljoner band som finns.

Ni släppte nyligen en singel och video till låten Land of the Lost – hur viktigt var det att komma ut med denna innan sommaren?

– Vi visste att den inte skulle hinna påverka våra chanser att till exempel få fler festivalspelningar i sommar eftersom den ändå kom så pass sent som i slutet av april. Men det kändes ändå ganska viktigt att få ut nytt material, så världen inte helt glömmer bort oss men även för vår egen del, då det var ett tag sen sist.

Berätta varifrån namnet Gormathon kommer?

– Vi ville helt enkelt ha ett namn som inte kunde förknippas med någonting annat. Det är i grunden en hopslagning av det fornnordiska namnet Gorm och en egyptiskt solgud som hette Aton. När vi googlade Gormathon så fick vi noll träffar. Precis så som vi ville ha det.

På er hemsida skriver era fans om en motivlackad Gormathon-van som syns i tid och otid. Är det ni som kör  land och rike runt?

– Det är vår gamla turnébuss, Gormobile, som tyvärr numera är såld och rullar omkring i Stockholm. Därav att den syns så mycket antar jag, vilket ju är fin reklam för oss! Den är inte motivlackad, fast det ser ut så, det är stickers.

Har ni sålt den?! Vad kör ni istället?

– Vi kör hyrbil så länge tills vi hittar en ny. Dieselpumpen pajade på den förra. Fördelen med hyrbil är att vi slipper underhålla och laga och sånt. Bara att ringa om nåt krånglar.

Vad betyder skogarna i Hälsingland för Gormathons musik – inte ett skit eller inspiration?

– Så klart vi inspireras av de trollska hälsingeskogarna och den lika mystiska folkmusiken. Det är något visst med Hårgasägnen. Kolla in den! Vi kör också ibland Hårgalåten som intro till våra gig. Den skapar en grym feeling…
– Annars får jag inspiration från allt möjligt och det behöver inte alls vara från någon metal-låt. Det kan vara ett riff, ett trumkomp, en gammal folkvisa eller kanske till och med en låt på Rix FM. Eller nja, kanske inte förresten…

Genom era videor får ni en hel del reaktioner – mest reagerar folk på er trummis avslappnade look och på sångarens
Tolkien-looks. Vad säger du om det?

– Det är lite roligt att läsa alla kommentarer och visst får vi lite extra uppmärksamhet genom vår sångares enorma hår och skägg. Vi har totalförbjudit honom att klippa och raka sig, hehe, fast det primära är ändå att vi vill att folk tittar och lyssnar på oss för att vi gör skapligt schysst musik.

LÄS ÄVEN: Så kom Skyrider till

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: