Dyscarnate: ”Jag skiter fullständigt i hur ett band ser ut”

Tre män. Ett syfte, ett sound. Och två bra recensioner. Från Metal Hammer Magazine (8/10) och Terrorizer Magazine (4/5) för senaste albumet And so it Came to Pass som släpptes i våras. Här är en intervju som Bara Metal har gjort med trummisen Matt Unsworth från brittiska dödsmetallarna Dyscarnate:

Ni är en trio där alla spelar instrument och två av er sjunger, men i december 2010 letade ni efter en permanent, fristående sångare – varför?

– Vi trodde att en frontman skulle tillföra något till vår liveshow, eftersom alla vi tre spelar instrument så är det inte lätt att få så mycket rörelse som vi skulle vilja ha på scen ibland.

…och varför valde ni till sist att inte fortsätta söka?

– Vi fick in många ansökningar, men ingen passade riktigt in så pass bra att vi ville göra dem en del av bandet. Vi bestämde oss istället för att växla upp liveshowen själva, och nu känner vi att som en trio kan vi dra in mer energi och atmosfär i våra shower, mycket mer än vad vi hade hoppats kunna uppnå med en fristående sångare.

En sak som slog mig var att ni sökte en sångare som inte skulle finnas med i något brottsregister. Varför?

– Därför att det är svårt att turnera utomlands när man finns med i ett brottsregister, i vissa fall kommer du inte ens in i landet utan ett prickfritt förflutet.

Trummor, riffande, aggressivitet och sång – det sätt som ni skapar metal på låter väldigt modernt. Hur har ni utvecklats, särskilt när det kommer till riffen, sedan ert förra album Enduring the Massacre?

– Vårt sound har blivit svängigare, vårt mål är att få folket att headbanga genom hela konserten.

– Vi lägger också mer tyngd på sångens helhet än på individuella riff – och det gäller även om ett riff hur grymt som helst, om det inte passar in i låten som helhet så tänker vi inte slänga in det bara för saken skull. Varje del finns med av någon anledning. På det sättet har vi mognat som kompositörer, inget finns med i låten för att ta hänsyn till någons ego – bara av hänsyn till låten.

Så hur skriver ni då en Dyscarnate-låt?

– Vi skriver i datorn, så att vi kan lyssna på låtarna utifrån ett lyssnarperspektiv. Tom [gitarr, sång] brukar lägga upp riffen, sedan arrangerar vi dem till kompletta låtar. Fast vi skriver ofta hela stycken som vi slänger helt och hållet om vi inte är 100 procent nöjda med dem. Detta tillsammans med att vi aldrig skriver utan att alla tre är i rummet samtidigt betyder att skrivprocessen kan ta långt över en månad per låt. Det kan vara ganska mödosamt, men det betyder att vi har ett album som vi knappast skulle kunna vara mer nöjda med.

Om ert namn ni gick från Incarnate till Dyscarnate – varför?

– Det fanns för många band runt om i världen som hette Incarnate – vi bestämde oss för att hitta på ett ord genom att lägga till prefixet dys-, för vi visste att ingen annan skulle heta likadant. Namnet kan översättas till typ ”infekterade mänsklighet”.

När jag läser kommentarerna om ert band på Youtube märks det att folk regerar på hur ni ser ut. Ni är liksom motpolen till Dani Filth och andra metalmusiker som har klätt upp sig i full mundering. Ni ser ut som vanliga brittiska unga män – är det ett medvetet statement?

– Det är så här vi känner oss bekväma. Ingen av oss gör det för att vi har bestämt oss för att hålla oss borta från nån typ av ”stil” eller så. Förr hade alla tre långt hår, men det blev opraktiskt ibland annat jobbet. Vi kanske kan säga att det är ett statement på så sätt att vi tycker att musik inte ska politiseras, särskilt inte åt någon moderiktning. Jag skiter fullständigt i hur ett band ser ut, så länge de spelar svinbra musik!

Vilken låt är äldst i ert liveset, och vad är det som gör att låten stannar kvar?

– Numer spelar vi inget som är äldre än vårt debutalbum, och vi spelar inte ens lika många låtar från Enduring The Massacre [2010] som vi gör från And So It Came To Pass. Vi tror att det nya materialet bäst representerar oss som ett band idag. Jag antar att den äldsta sången live är Yielding The Iron Fist, och den får folk höra eftersom det är den snabbaste och mest blast-packade låten i hela livesetet.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: