Recension – Rock of Ages: ”Tom Cruise lyfter hela filmen under armarna”

Hur börjar Guns’n Roses video till Welcome to the Jungle? Kan du svaret på den frågan är du en given biobesökare till Rock of Ages. Du kommer att känna igen det där med en buss som anländer till Hollywood, skumma typer som väntar utanför och vulgära kvinnor som går på gatorna. För att inte tala om allt Axl Rose-skimmer du kommer känna igen i huvudfiguren Stacee Jaxx.

För alla som någonsin har älskat åttiotalets hair metal är Rock of Ages perfekt. Det finns så många fina flörtar med den tiden att upptäcka. Så mycket musik att gilla trots att man hört låtarna en miljon gånger.

För er som inte är lika lättflörtade finns det andra detaljer som gör filmen sevärd: Alec Baldwin är lysande som desillusionerad klubbägare, det finns massor av roliga gags som verkligen just är roliga, och så har vi Tom Cruise – han lyfter hela filmen under armarna och gör den ensam värd att se. Här tar han igen den platta och floppiga idol han spelade i Magnolia med råge. I varje scen som han syns som Stacee Jaxx finns det ett spännande sug – som att titta på en bilolycka trots att det inte känns korrekt.

Handlingen är klyschig, det är som om manus bara bestod av Tom Pettys texter till Into the Great Wide Open och Free Falling – kryddat med skämt, men alldeles för enkelt. Det där med managern på slutet, underbart spelad av Paul Giamatti, känns inte ens trovärdigt. Och Malin Åkerberg och hennes dagisbarnansikte skulle jag gärna ha strukit helt.

Fast Tom Pettys låtar brukar inte sluta så lyckliga som de sanna Hollywoodsagorna gör: missförstånd reds ut, kärleken träder fram och alla ekonomiska bekymmer löses med en skänk från ovan, det är så dråpligt enkelt att det är på gränsen till dåligt skådespeleri. Men vad gör det? Storyn får gärna stinka i en musikal och en feel good-film där musiken (oftast) känns klockren. Om än dyker upp allt för ofta. Roliga detaljer att lägga märke till: Sebastian Bach gör en härlig cameo, och Slayers Reign in Blood-album syns prydligt i skivaffären.

Fyra bandanas av fem. Tack vare Tom Cruise.

FLER RECENSIONER: UNT säger att filmen ”…räddas av en Tom Cruise i högform”,  Corren skriver att ”de enda som faktiskt lyckas är Tom Cruise och Malin Åkerman”, SMP tycker att ”visst är det lite kul att se Cruise släppa loss som han gör i rollen som Stacey Jaxx”.

SR har bestämt sig för att såga filmen innan den är sedd, och DN tycker att filmen kastrerar och disneyfierar åttiotalets kaliforniska metalscen. GP tycker att ”en rock’n’roll-saga från det glammiga 1980-talet kunna ta ut svängarna betydligt mer.”

SDS gillar Tom Cruise. Expressen gör det också: ”…har genom hela sin karriär övertygat i alla möjliga och omöjliga roller.” AB tycker filmen är underhållande och SvD ger filmen en fyra i betyg.

Kulturbloggen ser filmen som ”en underhållande halvtöntig film” och ger den en fyra i betyg. HD tycker filmen är en ”stilsäker orgie i spandex, hårspray, bandanas, blandband och ögonsmink.”

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: