Vi måste snacka Michael Bolton – och Black Sabbath

Vi måste snacka Michael Bolton. Mest för att han kunde ha ändrat metal-historien helt och hållet om Tony Iommi och Geezer Butler hade gett honom tummen upp efter hans audition – runt 1982 efter att Ronnie James Dio stack:

”Vi fick miljontals av kassetter skickade till oss från olika sångare och de flesta av dem var hemska. En av dem kom från Michael Bolton. Jag kände inte till honom på den den tiden. Vi lät honom dyka upp och lät honom sjunga på Heaven and Hell, War Pigs och Neon Knights. Han var ganska bra, men inte exakt vad vi letade efter just då. Där sket vi verkligen i det blå skåpet, eller hur? Michael Bolton! Minst sagt ett stort misstag.” (Ur Iron Man av Tony Iommi)

Ja, shit. Kanske, kanske hade detta åtminstone inneburit en stabilare line-up under åttiotalet för Iommi och Butler? Å andra sidan är Michael Bolton låtskrivare, och hade knappast nöjt sig med att lämna över all komposition till Tony Iommi.

I alla fall – Michael Bolton hade vid detta tillfälle redan gett ut två soloalbum på sjuttiotalet, bildat gruppen Blackjack ihop med Bruce Kulick (se bild) och med Blackjack spelat förband till Ozzy Osbourne.

Så han fick nej från Tony Iommi, fick istället snabbt eget skivkontrakt och släppte först självbetitlade albumet Michael Bolton (1983) och sedan Everybody’s Crazy (1985). Och här kommer tidningen OKEJ in, som intervjuade honom i Los Angeles under PR-turnén till andra albumet:

”Du skriver olika stilar, vad föredrar du själv?

– Jag är tudelad, det finns några stycken av mig, säger Michael med ett skratt. Jag skulle kunna göra ett rent heavy metal-album om jag ville, men jag vill inte. . . . Jag vill ha sånger med tyngd och melodi.”

Ett rent heavy metal-album? Ni förstår varför vi måste snacka Michael Bolton! Så Black Sabbath gick vidare med först Ian Gillan, sedan Glenn Hughes, och vidare till Tony Martin – varav Tony Martin är den bäste av dessa tre. Jag menar – Ian Gillan lärde sig aldrig ens texterna på Ozzy- och Dio-låtarna.

Michael Bolton turnerade med Bruce Kulick, men förlorade honom till Kiss, värvade Al Pitrelli – som varit en hired gun hela sitt liv, bland annat senare i Megadeth. Men innan Michael Boltons gitarrist blev en del av thrash metal, skrev Michael Bolton den här hemska låten till sina polare i Kiss. Och tänk nu detta – tänk om det hade varit ett smörigt Black Sabbath istället.

Ibland måste man snacka Michael Bolton. Och nej, Tony Iommi, jag tycker nog inte att det var ett misstag. Men det kanske hade varit lika rolig clash som detta?

Etiketter: , , , , , , ,

4 svar to “Vi måste snacka Michael Bolton – och Black Sabbath”

 1. El Barto Says:

  Wow. Hade ingen aning om att man ibland måste snacka Michael Bolton. Men det måste man ju.
  Inte för att Sabbaths 80-tal var så kul, men det hade ju inte blivit roligare med Michael Bolton (trots att han uppenbarligen har humor; nyhet för mig).
  Känns som Sabbath lyckades undvika isberget med en hårsmån.

 2. Seance Says:

  Bruce Kulick (mannen som föddes utan karisma )kunde Bolton behållit han tillförde aldrig KISS något nämnvärt snarare tvärtom. Men ”Forever” är en grymt bra ballad som Paul Stanley skrev med Micheal Bolton.

  • Bara metal Says:

   Där är du på pricken igen, Seance. Bruce Kulick är lika spännande som kokt potatis. Jag halkade in på Kiss 1984, då var St John gitarrist, men han hann inte lämna något intryck alls. Vinnie Vincent däremt – han hade personlighet för två, både bra och dålig. Vad gäller Forever stämmer det också att Stanley co-skrev låten med Bolton, och jag skulle gärna vilja veta vad han bidrog med – text? rearrangemang? För det låter väldigt mycket Bolton över hela låten.

   Nån dag måste vi snacka Kiss-ballader på Bara Metal. Ofta tänker folk bara på Beth, möjligen även den här (Forever) men det finns ju många fler: så som I Still Love You och Reason to live (i vars video Gene Simmons kåt-blick kan spräcka datorskärmar). MIn favorit är Tears are falling, men det kan väl knappast klassas som en balad.

 3. Seance Says:

  Absolut vi får köra en gemensam KISS ballad mega inlägg på bara metal framöver. Först ska jag bara avsluta min gäst krönika på 2 års jubilarens Bara Metal Blog. Den svällde visst till 2 delar skickar den snart måste bara fila klart del 1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: